Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки твърдо „против“ регламента за новите генетично модифицирани организми


2024-01-08 12:57 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази твърдата си позиция „против“ регламента за новите генетично модифицирани организми (ГМО) на кръгла маса в Националния пресклуб на БТА в София в петък.

Виждайки кой предлага тези неща и начина, по който ги предлага, както и начина на правене на тази политика – на окрупняване, монополизация и поставяне в зависимост, виждайки само инструментите, начините и натиска, който се оказва върху Европейската комисия, дори човек да не е чувал дума от казаното днес тук, съвсем убедено политически може да гласува „против“, заяви той. 

Според него се вижда как хора с политически интерес се опитват да привлекат в своите ръце огромен ресурс и да поставят редица сфери на обществения живот в пълна зависимост – от патентно право, от доставки, от невъзможност вече да правиш нещо различно.

Джамбазки даде за пример ситуацията у нас, където голяма част от европейските субсидии отива при много малка група хора, която не създава почти никакви работни места и почти никаква полезност за българската икономика като цяло. Според Джамбазки разумният начин би бил европейските субсидии да бъдат насочени към малки ферми, зеленчукопроизводители, пчелари.

Моето убеждение е да се гласува „против“ политиката на ГМО. Далеч по-полезно би било като общество да се опитваме да запазим някаква самостоятелност в тази сфера, заключи евродепутатът, допълвайки, че в бъдещето това ще става все по-важно и по-ценно.

Повече по темата >>>