Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Протестите на земеделците са напълно основателни и са в отговор на безобразната политика на ЕК


2024-02-07 10:19 | коментара

Исканията, които предявяват българските, а и всички европейски земеделци, са напълно основателни, защото в последните години и те, и ние живеем в една буря от изкуствено създадени политически кризи. 

 

Това коментира за TheSite24 евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той посочи, че първо е била пандемията с нейните ограничения, а след това е дошъл редът на безумната зелена политика на ЕК, която ограничава земеделието, вдига данъците на заетите в бранша и им намалява субсидиите за горивото.

 

Сега съчетайте всичко това с безмитния внос на стоките, които се внасят от трети страни. Такива са държави като Украйна и държавите от т.нар. договор МЕРКОСУР (Търговският блок на Южна Америка, бел. р.), откъдето се внася страшно много месо и т.н. В крайна сметка какво се получава? Европейските земеделци, в това число и българските, трябва да плащат висока цена, за да покриват стандартите, трябва да отговарят на условията, за да правят кокошките и прасетата щастливи, а освен това трябва да избиват и кравите, защото от метана, който произвеждат, се променял климата. Пълни глупости.

 

И затова земеделците не получават субсидии, а европейците трябва да се хранят със скакалци, мухи, комари и други подобни щуротии. И за капак сложете безмитния внос – от една страна пшеницата от Украйна, а от друга месото от Южна Америка и резултатът е налице, каза Джамбазки и посочи, че наистина фермерите няма какво да правят повече и затова техните искания са напълно основателни.

 

Според него протестите са отговор на безобразната политика, водена от Европейската комисия.

 

На този фон нашите фермери също имат основания да протестират, защото проблемите са се трупали през годините и са сътворени от много правителства. Това че пари се дават за зърнопроизводство, а не за зеленчукопроизводство и животновъдство, където реално се създават работните места. Пак казвам – причините за протестите са напълно основателни и забелязвам нервността в „папагалите“ както в София, така и в Брюксел, които веднага започват да обясняват, че някой щял да яхне протестите политически. Всеки протест е политически и да – този протест е политически, срещу тяхната политика, каза още Джамбазки.

 

Повече вижте във видеото >>>