Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки отправи въпроси до ЕК за забавянето на плащанията по Плана за възстановяване


2024-03-07 19:09 | коментара

България е получила едва 24% от предвидената сума

Българският представител в Европейския парламент и член на ръководството на ВМРО Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Европейската комисия с искане за обяснение относно причините за забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост в цяла Европа. Към този момент изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост се бави навсякъде, заради изискването да бъдат удовлетворени всички искания на Комисията, което налага и преработване на плановете. 

Реакцията на Джамбазки идва именно в следствие на забавянето, породено от желанието на Европейската комисия да преразглежда националните Планове за възстановяване и механизмите за разходване на средствата. България има право на безвъзмездни 5,69 млрд. евро, като досега е получила само едно плащане от 1,37 млрд. евро, което представлява едва 24% от предвидената сума. През изминалата година не са получени никакви средства по Плана за възстановяване. 

Припомням, че проектите, за които ще кандидатстват бенефициентите, без значение дали това ще са частни фирми, държавни или общински институции, трябва да бъдат реализирани до края 2026 г. Това би било пречка и риск за инвеститорите и институциите, които имат желание да участват, заяви Джамбазки.

Трите въпроса, които евродепутатът задава към Комисията, са:

1. Смята ли ЕК, че има възможност Плана за възстановяване и устойчивост да претърпи крах и да не изпълни заложените цели?

2. Има ли разработен план за действие, ако проектите и реформите не могат да бъдат реализирани?

3. Можеше ли да бъде избегнат този сценарий, ако водещата роля беше на националните институции, а не на европейските?

Европейската комисия е длъжна да отговори на въпросите в рамките на шестседмичен срок.