Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: ЕС иска България да е преливник за мигранти


2024-03-13 19:18 | коментара

В момента европейските правителства се страхуват от собствените си граждани и се опитват да превърнат България и Румъния в лагери, казва евродепутатът от ВМРО

Заради последните случаи на агресия с участието на мигранти в кв. „Овча купел“ преди дни се проведе протест под наслов: „Овча купел – без страх и насилие“. Исканията на протестиращите са да се засили полицейското присъствие около бежанския център и да се изгради система за видеонаблюдение в района, да се започне работа по изместване на самия център. Какъв е проблемът с мигрантите? Пред ФАКТИ говори Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО.

– Г-н Джамбазки, трябва ли хората да ходят въоръжени вечер, когато излизат в центъра на София. Станахме свидетели на сериозни инциденти, свързани с мигранти?

– Трябва да са въоръжени и то добре. Особено като се разхождат в карето на улиците „Цар Борис“, „Симеон“, „Кирил и Методий“, „Пиротска“… Просто нашествието на мигрантите, рязкото повишаване на броя на тези млади, брадати мъже, а не майки с деца, не сирийски майки, става повече от притеснително.

– Как си го обясняваме, защо се случва, къде е генезисът…

– Всичко започна с прословутата покана на госпожа Меркел от Европейската народна партия, която каза: „Уважаеми дами и господа, елате млади хора, елате младежи и ние ще се справим.“. Е, не се справихме, но така се отвори кутията на Пандора. Това бе призив за неконтролируема нелегална имиграция към всеки, който иска да дойде в Европа и да увисне на социалната система на страните в ЕС. Вижте, става въпрос за хора, които нямат никакво желание, никога не са го правили и няма да го направят – да се образоват, да се впишат и да си търсят работа. Тези мигранти идват, за да могат да вземат европейски автомобили, европейски помощи, европейски жени. Да вземат каквото могат. Това е в тяхната култура, това е тяхното цивилизационно ниво, това е тяхното разбиране за обществена структура.

– В този смисъл получава ли се вече цивилизационен сблъсък?

– Категорично. Виждаме какво става в София през последните няколко дни. Видяхме поредица от сблъсъци, предизвикани от тълпи враждебни агресивни нелегални емигранти, които съгласно своята култура или по-скоро липса на култура и възпитание, се държат по един нецивилизован начин. Особено когато видят млади момичета и млади жени. В тях се пораждат такива страсти, които не могат да контролират. Но, вижте, този проблем не е само в София. Те се държат по същия начин в Париж, в Брюксел, в Рим, в Мадрид. Но има и друго. И не са виновните те – те просто са такива, така са възпитавани, така са отгледани, това е тяхната социална структура. И всичко това се случва в ЕС, защото мекотелите в Европейската комисия решиха така. България, София не е изключение. Навсякъде в ЕС има проблеми.

– Вече Австрия ни върна самолет с мигранти. Колко ще продължи това? Можем ли да кажем „стоп“?

– Можем да го кажем във всеки един момент, но няма кой от управлението да го каже. Просто мекотелите в управлението на България следват една долна политика, която им е налагана. Просто се правят на по-европейци – хайде няма да кажа от папата, но от Урсула фон дер Лайен със сигурност. Нали тя е най-големият европеец. Та нашите управляващи се правят на по-големи европейци от нея. Нали и от тях чуваме: „Елате, трябва ни работна ръка, имаме нужда някой да ни подобри демографските показатели, имаме нужда от айти специалисти…“ Всъщност, нищо от това няма да стане. Тези хора не идват да работят, те идват да вземат, те не идва да дават, не идват да се вписват, не са се вписали никъде през последните 30 години в Европа, няма да се впишат и в България. Ми, погледнете ги внимателно, разходете се по „Симеон“, вижте ги какви са айти специалисти, на какво приличат. Те просто са много далече от нас като хора, а ние сме поели ангажименти. В това е проблемът.

– И колко самолета още ще приемем?

– Проблемът тук има две измерения. Едното е връщането на мигранти по така наречения Дъблински регламент, но това в момента не е най-големият проблем. По-големият проблем е в това, че очевидно са поети някакви други ангажименти, най-вече към Австрия, и тези, които нелегално влизат в България, биват задържани у нас, а не са пускани да продължат по пътя към Западна Европа. В същото време трябва да се знае, че Западна Европа – въпреки лицемерието си, въпреки двуличието си, вече е запълнена, задръстена е. В страните от ЕС сблъсъците са всекидневни, там напрежението е всекидневие, колкото и да се крие от медиите и да не се пускат кадри от сблъсъците. В момента европейските правителства се страхуват от собствените си граждани и се опитват да превърнат България и Румъния в лагери, в преливници на мигранти и да задържат тези, които не харесват, тези, които не искат, тези, които не са айти специалисти, и хитро ги изпращат към България и Румъния. Това е причината. Съвсем е очевидно. И сега виждаме рязкото покачване на броя на тези хора в България, а те не са толкова върнати, колкото не са пуснатите да продължат пътя си към Европа. И когато са закотвени на едно място, е нормално да се държат така, както са се държали в страните си – започват да стават агресивни, започват да се събират на групи, започват нападения. Това е ясно, това е очаквано, можеше да се предвиди, че ще се случи. Превръщането на България в преливник, във филтър е стратегия на Западна Европа. А ние коренопоклонно мълчим и приемаме всичко. Ясно е, че тези хора няма да се впишат в нашето общество, няма да научат български език, няма да си намерят работа в градския транспорт, в айти сектора, в българската филхармония. Това, което вече видяхме по софийските улици, ще стане ежедневие, ще има още напрежение, сбивания. Това е тяхното разбиране за поведение и то няма да се промени.