Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Коментари от медиите свързани с идеята за безжичен интернет


2008-10-28 | коментара

Очаквано, докладът ми в София да бъде изградена инфраструктура, позволяваща свободен достъп до безжичен интернет в парковете предизвика бурно обществено обсъждане. И също така очаквано първите реакции и коментари бяха в духа – „то всичко в града сте оправили, че до безжичен интернет опряхте да правите“ или „а защо няма безплатни вестници за пенсионерите“.

Не че безжичният интернет е забранен за пенсионери. Не че и те ще се избият да сърфират, също така. Ето и част от коментарите по темата, събрани както от медии, така и от различни форуми и блогове.

Радио Милена

Безплатен интернет? Това е цивилизацията
25-Октомври-2008 17:13

 

Трима общински съветници – Малина Едрева, Ангел Джамбазки и Орлин Иванов – предложиха проект, който да осигури безплатен безжичен достъп до интернет в централните градски градини и паркове на София. Според предложението Столичната община трябва да проведе процедурите за изграждане на система, която да осигури безплатен достъп до световната мрежа в Градската градина, градинката на булевард „Цар Освободител“, Борисовата градина, местата около храмовете „Свети Александър Невски” и „Света София”. Реализацията на проекта според тримата ще струва на общината 180 хиляди лева.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Това е революционно и заслужаващо похвала предложение. То може да доближи България до нормалните държави – като например Естония, където безплатен интернет достъп има на практика на територията на цялата държава и естонците плащат сметките си и подават данъчните си декларации от личните си компютри. Естония стана първата страна в света, която позволи на своите граждани да гласуват на парламентарни избори по интернет. Възползваха се около 30 000 души.
България е далеч от Естония, но усилията да се увеличава броят на местата, на които има безжичен и – най-важното – безплатен – интернет, си струват. Две години след началото на членството в Европейския съюз е време все пак българите да усетят ползата, че са станали част от глобалния свят и безплатният интернет е добър символ за това.
Всички помнят времената, когато се появиха мобилните телефони, а единствената тогава компания “Мобилтел” дереше по пет кожи от клиентите – както за самите разговори, така и за апаратите, които поне в началото се бяха превърнали в символ на висок социален статус. Това беше класически пример на изкуствено задържане с решаващата помощ на държавата на развитието на сектора, което доведе до зверски цени и чудовищни печалби за компанията на Майкъл Чорни. (Чийто адвокат Тодор Батков, между другото, беше награден от президента Първанов с орден “Стара планина” тези дни.)

Но да оставим Чорни, Батков и Първанов и да се върнем към безплатния интернет. В момента цените за доставка на интернет по стандартния начин – по кабел, започват от 10-12 лева за лимитиран достъп и стигат до 30-40 лева за неограничено потребление. Доставчиците на мобилен интернет искат още по-високи цени. Всичко това може да бъде променено, ако общините – но също и централната власт, започнат да осъзнават важността на свободния достъп до интернет.

Истинският капитализъм в крайна сметка е това: свободна конкуренция, ниски цени и доволни потребители.

Не като в България.

ЗА ГРАДА -
от „За града“ | 21 октомври, 18:23

Столичният общински съвет ще отпусне пари за осигуряване на безплатен безжичен интернет в няколко софийски парка. Покритие трябва да има в Градската градина около Народния театър, площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“ и църквата „Света София“, на входа на Борисовата градина, градината до Ректората на Софийския университет и Градската градина.

За системата и за такси общината ще плати до 180 хил. лв. от резервния си бюджетен фонд. Очаква се решението да бъде гласувано на заседанието на СОС в четвъртък.

FROGNEWS -

Софиянци с безплатен интернет в централните паркове

23 10 2008
Необходимите средства могат да се осигурят от резервния бюджетен фонд, като това ще струва не повече от 180 000 лева. По-късно системата може да се развие и в кварталите. Осигуряване на безплатен безжичен достъп до интернет в централните градски градини и паркове ще обсъди на заседанието си Столичният общински съвет. Според предложението, Столичната община трябва да проведе процедурите за изграждане на система, която да осигури безплатния достъп в Градска градина, градинката на булевард „Цар Освободител“, Борисовата градина, местата около храмовете „Свети Александър Невски” и „Света София”.
Мотивите на вносителите са свързани с обществената потребност от изграждане на такава система и наличието й в градове като Русе и Стара Загора, съобщи Дарик. Необходимите средства могат да се осигурят от резервния бюджетен фонд, като това ще струва не повече от 180 000 лева. При успешно реализиране на проекта, системата може да бъде развита и в жилищните комплекси на София.

Форум на УНСС