Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Блокада


2008-11-20 | коментара

Утре, в 8 сутринта българите от Босилеград ще блокират българо-сръбската граница при сградата на сръбската митница в село Рибарци. По-скоро в тази част на село Рибарци, която Ньойския диктат остави в днешна Сърбия. За пръв път българското население в Западните покрайнини се организира, за да покаже по ясен и недвусмислен начин на сръбските официални власти своята национална принадлежност. И воля да я защити. Очаквайте снимки и видео, по-долу публикувам официалната позиция на моята организация по повод поредните сръбски репресии, срещу българите в Западните покрайнини.


Позиция на ВМРО по повод протестите на българите в Западните покрайнини
ВМРО изразява своята изключителна тревога от засилващата се политическа репресия, насочена срещу българското национално малцинство в Република Сърбия. Понастоящем тя се изразява в кампания по незаконната конфискация на автомобили с български регистрационни номера от представители на българското национално малцинство.
До този момент, само в района на Босилеград са отнети без всякакво обяснение и правно основание повече от 30 автомобила, собственост на българи от областта.
Представители на Демократичния съюз на българите са подписали и изпратили протестни петиции до всички представители на официалната държавна власт в Сърбия – президент, министър-председател, министър на националните малцинства, министър на вътрешните работи.
ВМРО – БНД предупреждава, че незаконните действия на сръбските власти ще породят силно етническо напрежение в Западните български покрайнини.
Демократичният съюз на българите, подкрепен от ВМРО, на 21 ноември 2008 от 8 до 10 сутринта, организира протестна блокада на пътя, между граничния пункт Олтоманци и Босилеград от сръбска страна.
ВМРО-БНД напомня, че българското национално малцинство в Сърбия, останало там след незаконната окупация на Западните български покрайнини, се ползва със защитата на всички международни документи, защитаващи правата на националните малцинства.
ВМРО-БНД предупреждава властите на Република Сърбия да се въздържат от всякакви репресии срещу представителите на българското национално малцинство и настоява българските власти, в лицето на Министъра на външните работи, да поискат по официален ред обяснение от сръбския посланик в София.
ВМРО-БНД настоява българската държава да заяви ясно и недвусмислено на сръбските официални власти, че всякаква международна подкрепа за държавата им зависи от пълната гаранция на всички граждански и политически права на българите в Сърбия.