Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Позиция на ВМРО по новините на турски по БНТ


2009-11-13 | коментара

София, 12 ноември 2009 година

ВМРО гледа с надежда на идеята за евентуално социологическо проучване за съдбата на новините на турски език. Сигурни сме обаче, че то е с предизвестен резултат. ВМРО смята, че тези новини трябва незабавно да бъдат премахнати от програмата на БНТ.

Ако все пак се приеме идеята за проучване, ние очакваме то час по-скоро да бъде осъществено и да не остане част от наложения напоследък от властта стил на обилно и разнопосочно говорене. Нужна е проява на решителност от страна на министър-председателя.

В последните години ВМРО полага постоянни усилия за премахването на новините на турски език по националната телевизия. Отдавна отстояваме тезата, че подобни предавания противоречат на конституцията. Припомняме, че още през 2000 г. ние проведохме начинанието „Българският език – официален за всички” и събрахме десетки хиляди подписи. Затова и сега сме убедени, че отлагането на решаването на въпроса с новините на турски е ненужно и вредно. Очакваме твърди управленски действия, а не хаотично приказване.