Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Плевнелиев да не ходи на церемонията на Ердоган


2014-08-28 | коментара

Президентът Плевнелиев не бива да ходи на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания турски президент Ердоган. Ердоган е заплаха за светския и демократичен характер на Турция и застрашава стабилността в региона.

Това казва в коментар евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Още в понеделник - първия работен ден в Европарламента, ще информирам различните групи и Европейската комисия за тази фрапантна наглост и огромна изборна измама, организирана от Ердоган и българските му маши, заявява Джамбазки по повод предстоящото откриване на 128 секции за изборите за български парламент в Турция.

Ето текстът на цялото му изказване.

Реджеп Тайип Ердоган демонстрира връщане към османското и ислямското минало на Турция. Той промени политическата система в страната така, че да може да бъде избран за президент.

Само за последния месец дейци на неговата партия направиха няколко скандални изказвания, като например препоръка към жените да не се смеят на публични места. Изключително любопитно е дали президентът Плевнелиев, който е известен поддръжник на либералната политика, би одобрил подобни позиции.

Ако Плевнелиев отиде на въпросната церемония, само за два дни той ще сътвори два сериозни международни гафа. Ден по-рано той лекомислено подкрепи непремерени квалификации спрямо Русия – признавайки, че дори не ги е чел и влизайки в спор с подопечния си служебен министър-председател.

Тези действия на президентската институция показват неумение, наивност или користни интереси. Ако Плевнелиев не разсее тези подозрения, ще стане ясно, че той е всякакъв друг, но не и български президент.

Защото докато Плевнелиев ще се усмихва на Ердоган, новите османци в Турция се заеха да открият 70% повече изборни секции, от които се очаква да бъдат избрани 8 от депутатите в българското Народно събрание.

Нито един друг държавен глава на страна от ЕС няма да присъства на церемонията на турския президент.

Най-малкото, което Плевнелиев дължи, е бойкот на въпросното коронясване на новия османски султан. А ако много държи да ходи на церемонията на Ердоган, направо да остава там!