Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки иска от Външно реакция по повод Турция


2014-08-19 | коментара

С преминаването на Ердоган от премиерски към президентски пост, както и с номинирането на противоречивия Ахмет Давутоглу за министър-председател, Турция се отдалечава от светските си устои и тревожно напомня османските времена.

Така заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки коментира резултатите от изборите за президент в Турция, провели се на 10 август.

Според него, българското Министерство на външните работи трябва незабавно да реагира с официална позиция относно настъпилите промени в Република Турция и ефекта върху България.

Идеята за светска Турция все повече се превръща в отживелица в Югоизточната ни съседка. България не може да гледа безучастно. Ние искаме демократична Турция – добър и предвидим съсед. Вместо това на границата ни расте агресивен османизъм с претенции за световна свръхсила, категоричен е Джамбазки.

Предлаганият за премиер Ахмет Давутоглу е досегашен министър на външните работи и е автор на цитираната като настолна книга на новия османизъм „Стратегическа дълбочина”, посочва Джамбазки.

Той припомня, че именно на Давутоглу принадлежат и поредицата скандални изказвания по отношение на османското минало в региона. Този човек чертае идилична представа за Османската империя, която предлага и като визия за бъдещето. А българската история я опровергава с неоспорими факти от времето на 500-годишното турско робство по нашите земи.

Джамбазки припомня и за подписката за провеждане на референдум относно членството на Турция в ЕС. През 2010 г. ВМРО и телевизия СКАТ събраха над 330 000 подписа.

Тогавашният председател на народното събрание от партия ГЕРБ Цецка Цачева пренебрегна волята на стотици хиляди български граждани и не започна процедура по произнасяне относно легитимната подписка, допълва той.

Не само България, но и целият Европейски съюз е застрашен, завършва представителят в Европейския парламент.