Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

България е проспала възможността да защити интереса си относно тютюна


2015-05-18 14:07 | коментара

По време на настоящата сесия на Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира въпроса за състоянието на тютюнопроизводството в България и тютюневия сектор въобще.

 

Евродепутатът посочи, че се противопоставя на всякакви рестриктивни мерки от страна на ЕК, които биха довели до ограничения в сектора. Той изтъкна, че за България производството на тютюн и преработването на тютюни е значим сектор, който има своите икономически, финансови, социални и демографски аспекти. За редица общини това е единствения възможен поминък за населението, визирайки най-вече общините Гърмен, Сатовча, Якоруда.

 

Българският представител подчерта, че контрабандата на тютюневи изделия на ниво ЕС също е много сериозен деструктивен фактор и проблем. Именно поради това следва да се търси решение на общностно ниво, което да пресече нелегалния внос и износ на тютюневи июделия

 

След приключване на изказването си Джамбазки обясни пред свои колеги от други групи, че няма вариант, при който България да се откаже от производството в тютюневия сектор. Той сподели, че през миналия мандат на Европейския парламент българските евродепутати буквално са проспали възможността да се гарантира българския интерес, а именно отглеждането и търговията с характерните за България тютюневи сортове – ориенталските тютюни.

 

Според Джамбазки е парадоксално, че нито един от евродепутатите от предишния мандат не е поставил въпроса. Една подобна политика обслужва най-много ДПС, които чрез неуредиците в сектора на тютюнопроизводството държат населението и тютюнопроизводителите във феодално подчинение. Това е една нова форма на социално-икономическо крепостничество, която гарантира на турската партия електорат и достъп до местната власт в общините. Колкото по-бедни са тютюнопроизводителите и зависими от прекупвачите на тютюн, зад които стои ДПС, толкова по-голямо е влиянието на тази партия в съответния регион.