Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Контраблокада срещу гръцката наглост…


2010-01-28 | коментара

Гръцките земеделци за втори път блокират българските граници. Основната тежест и загуби отново падат върху България. Блокадата донесе огромни загуби за българските фирми във времена на икономическа криза и причинява сериозно неудобство на българските граждани. Незаслужени и незаконни…
Гръцките земеделски производители неслучайно избират България. Стара гръцка политика е нанасянето на всякаква вреда на България. Тези „спонтанни” блокади не стават без съдействието и съучастието на гръцката държава и полиция. Целево. Срещу България.


Времето също не е случайно избрано – през зимния период, известните с мързела и традиционното си безделничене гръцки селяци, са приключили със селскостопанските си деятелности по „усвояване” на евросредства и дремят по таверните, праскайки суфлаки, сиртаки и узаки. И сега за разнообразие си оставят тракторите по пътищата и пак се вмъкват в таверните…
Да виждате някаква блокада по морските гръцки граници? Да виждате „блокиран” ферибот към Италия? Няма и да видите…
Гръцките безделници си позволиха да спрат движението по железопътната линия към нашата страна с наглото желание да оттеглим исковете си за компенсации. Така на практика е нарушено правото на свободно придвижване на чуждите граждани, най-вече български, засягат се законни икономически и политически интереси на чужди държави.
Основни принципи на общностното право на ЕС като свобода на придвижване на хора, стоки и капитали са на практика отказани на българите, граждани на ЕС, заради бездействието и безхаберието на гръцкото правителство, член на ЕС. Загубите ни – преки и косвени, са трудно, много трудно изчислими. Преките – на превозвачи, туроператори и прочее – вероятно могат да се сметнат приблизително. Приблизително… Дотук няколко десетки милиона загуби за българската икономика. В евро. На ден.
Косвените – почти невъзможно. Това са неизпълнени договори на наши фирми, основно към чужди контрагенти, забавени доставки, прекратени поръчки и прочие, и прочие, и прочие. Дори доматите, внасяни през Турция, поскъпнаха с 20%… Това са нови десетки милиони. Пак евро и пак за ден…Загуби.
Гърците очевидно правят, каквото си искат. Целенасочено ни нанасят щети. Просто ей така. Демонстративно. Въпреки, че са член на ЕС. Очевидно блокадата им е икономически и политически удар, насочен само срещу нас. И цели да ни нанесе загуби и унижение…
Затова ние от ВМРО призоваваме сънародниците ни този път да проявим национална солидарност.
Затова ние от ВМРО не купуваме гръцки стоки. И призоваваме българите да не го правят. Ако някой толкова не може без маслини и зехтин, има и испански, и португалски, и италиански. При това по-качествени…
Затова ние от ВМРО призоваваме българите да не почиват в Гърция. Да не си харчат парите там. Ако толкова му се ходи на някой на почивка извън Родината, да иде в братска Македония. И там да си харчи парите. Хем по-евтино, хем по-полезно, хем по-солидарно.
Затова ние от ВМРО също ще блокираме границите към Гърция. За гърци. За гръцки камиони, автобуси, всичко. Да не могат да пътуват през България. Не сега, а по Великден. Когато са направили сметка да поизкарат някое и друго евро от туристи. Когато плъзват от Сандански до Благоевград да си пазаруват евтинко.
Ще ги блокираме демонстративно, целенасочено и политически.
Каквото повикало, такова се обадило…