Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Просията


2008-11-14 | коментара

От няколко дни в българското общество се върти идеята на Илия Илиев, общински съветник, в новата Наредба за обществен ред и сигурност просията да бъде разрешена. Идея, меко казано, неразумна. Не само защото Наказателният кодекс предвижда наказание за лицата, системно занимаващи се с просия, и за тези, които склоняват лица оставени под техния надзор към просия. Наказателният кодекс е нормативен акт с по-висша сила от наредба на Столичен общински съвет и неговите текстове ще важат, ако между тях и наредба на СОС има противоречие. Не, че ще допуснем изобщо Столичния общински съвет да допусне неграмотността да приеме Наредба, противоречаща на кодекс.

По-интересни са мотивите, с които вносителят предлага да превърнем София в някакво подобие на Бангладеш и останалите гадни за живеене местенца из Азия и Африка. Основният мотив е, че ако разрешим просията, ще дадем възможност на бедните да си изкарват прехраната с просия, а не с кражби. По тази логика би трябвало да разрешим на крадците да крадат, за да си изкарват прехраната, а не да убиват, да речем.

Няма такава логика, обаче. Просията е забранена, не само защото създава нелицеприятни гледки в столицата на България. Забранена е, защото създава предпоставки за множество други престъпления. Просията е доходен бизнес единствено за главатарите на циганските кланове, които организират мрежите на просяците. Публична тайна е, че този „бизнес“ се държи от най-мощните цигански кланове. Те са тези, които за по-голяма убедителност и доходност често осакатяват умишлено малки циганета и ги оставят да се влачат по корем из софийските улици, обричайки ги на ужасно съществуване.

Забранена е, защото поражда и върви заедно с наркоманията, джебчийските кражби, и проституцията. Защото създава заплаха за обществения ред. Един пример – една от най-нахалните форми на просия – „миячите“, или по-скоро мърлячите на авто-прозорци по кръстовищата, са огромен рисков фактор за пътни произшествия и катастрофи и всекидневно изправят на нокти хиляди шофьори по столичните кръстовища. Освен, че им цапат стъклата на колите.

В новият проект за Наредба за обществения ред сме предвидили пълна забрана за просията, където и да било в столицата. Така и трябва да си остане.