Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Отново за нашествието на исляма. Конкретно.


2009-03-11 | коментара

Народното ни събрание прие Закон за културното наследство, известен и като „Закона Чилова“. В срамна сделка с ДПС. Заради откровеното лобиране на разни нечисти иманярски интереси и попълзновения върху културно-историческите цености и обекти из българските земи, този закон позволява на доминираното от ДПС Главно мюфтийство да отвори всички джамии-паметници на културата и да ги превърне в действащи ислямски храмове. Повечето такива джамии са паметници на културата, защото са строени върху по-стари религиозни обекти, както християнски, така и тракийски, също представляващи безценни културни паметници.

Такива джамии-паметници има в ред български градове, като Самоков, Кюстендил и Враца, където мюсюлманите и съответно техните духовни потребности просто отсъстват. Тук именно прозира противобългарската политика на ДПС и Мюфтийството, които се опитват да налагат на българското общество пейзажи на български градове с редици от минарета.
Особено скандален е случаят с т.нар Ески джамия в Стара Загора. Както е известно, градът е цялосто изгорен и разрушен до основи от турските поробители по време на Освободителната война, а населението му е методично и безмилостно изклано. Нехуманно и неевропейски. Това е исторически факт, който не може да бъде прикрит, забравен или преиначен от никакви „политически коректни“ напъни или обяснения на „турското присъствие“. Затова опитът да се издигнат отново минаретата на поробителите в Стара Загора е израз на особена наглост и дебелоочие.
Скандалът с Ески джамия в Стара Загора се обостри до краен предел тези дни. След излъчено по радио “Стара Загора” интервю стана ясно, че Главното мюфтийство действително ще настоява джамията да стане действащ ислямски храм, възползвайки се от положенията в новия закон за културното наследство. Интервюто е с главния секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Ето МАЛКА, съвсем представителна, извадка от думите на Хафъзов:

„Ще предприемем мерки, за да бъде отворена джамията за боголужения”, заявява той и уточнява: „…ние имаме интерес тя отново да бъде отворена като джамия”. Запитан означава ли това, че ще трябва да бъде изградено минаре (каквото в момента няма), Хафъзов отговаря „…това не е основно изискване в исляма, за да може да функционира самата обредна зала”. На въпрос дали знае, че Ески джамия е уникален паметник на културата и в основата й е открито тракийско светилище Хафъзов, отговаря: „Да, има такива твърдения, но това по никакъв начин не омаловажава и нашия интерес към джамията … ние имаме нужда от храм в града… тази джамия вече е факт, тя съществува…”.

Така от интервюто става ясно, че мюфтийството съвсем не смята откритите в сградата останки от други култури и религии за пречка пред богослужебната дейност в джамията. Според думите на ислямския теолог Хафъзов липсата на минаре също не пречи джамията да бъде действаща. В крайна сметка, оказва се, че от Главното мюфтийство сами отхвърлят като несъстоятелни двете обстоятелства, които обикновено биват изтъквани като гаранция, че джамията няма да е действаща. Нито липсата на минаре, нито останките от други религии, пречат на превръщането на джамията в действащ ислямски храм.

Хафъзов обобщава „Ние, след новоприетия закон, ще направим необходимите постъпления, за да си искаме джамията обратно и да бъде тя отворена за молитви. След като получим мнението на Министерството на културата и на другите заинтересовани институции в страната, ние можем да обсъждаме и можем да преговаряме по тази тема, но засега искаме джамията да бъде отворена за богослужения”. Събужда се логичният въпрос за какво точно ще се преговаря с институциите и нямат ли те последната дума в този казус. Явна е непоколебимата воля на мюфтийството, явна е и упоритостта в преследването на идеята за превръщането на Ески джамия в действаща.

По радио „Стара Загора” бе излъччено и интервю с Хюсеин Енгер – заместник – областен управител на Стара Загора от квотата на ДПС. Няма как да не направят впечатление думите му: „Мисля, че при създалата се обстановка и настроения, трудно може да стане действащ храм…”, обяснява Енгер в отговор на въпрос за бъдещето на Ески джамия в Стара Загора в интервю за радио „Стара Загора”.
Питам се какво ли би станало, ако не се беше създала „обстановка и настроения” и ако обществеността в Стара Загора не беше реагирала на домогванията към джамията.