Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

След Движение „НАПРЕД” – НАЗАД към корените…


2009-04-23 | коментара

Този текст е за политика. И за избори. За това как трябва да се яви ВМРО на тези избори. Според мен. Това като увод ;).
На 2-ри ноември в зала 1 на НДК обявихме с гръм и трясък пред българската общественост създаването на нов политически проект – Движение „НАПРЕД”. Между ВМРО, партия ЛИДЕР и партия Земеделски народен съюз. На основата на родолюбие, икономически патриотизъм и земеделски традиции… По-късно, към този проект се присъедини и Движение „Гергьовден”. Днес, броени дни преди сливащата се кампания за европейски и национален парламенти, този проект е на път да отиде в небитието.

Народното събрание предизборно смени правилата. Изцяло – 8 процента бариера за коалиции, 31 „мажоритарни” народни представители, отчитане на резултата по метода Хеър-Ниимайер вместо по Д”Онт…Все едно да приготвиш да риташ мачле, а да ти дадат две хилки за пинг-понг и да ти кажат „Играй, играй, пак е с топче”. Дали заради нас, дали заради издихающите СДС-та и вечните им бракоразводно-съешителни процеси, все тая. Смениха ги. Самите промени са достатъчно скандални, сами по себе си. С основание ги определят като „пълзящ преврат” и „служебна победа”. Такива са. Подготвят безапелационно бъдещото управление БСП-ГЕРБ. С ДПС, разбира се, без значение, дали официално или зад кулисите. Както се казва – на печелившите – „Честито”.
Но това е тема за съвсем друг разговор. Днешната тема, е как да се яви ВМРО на тези избори. Разбира се за тези, които се вълнуват от това, на останалите, образно казано, не им дреме. Разбирам ги.
Видимо проектът Движение „НАПРЕД”, приключва, преди да е започнал и да е минал през избори. Никой не храни илюзии, че при тази политическа обстановка и при тези правила ще успеем да съберем 10-11 процента, необходими за преодоляване на разнообразните изборни „бариери” в новото изборно законодателство. Докато обясним за „икономическия патриотизъм” и защо правим коалиции с този или онзи и те изборите ще си минат. Разбира се, тук иде въпросът защо изгубихме времето от септември до днес да убеждаваме първо себе си, а после и останалите защо отново правим коалиции и защо правим точно тази коалиция. И защо изгубихме трите години преди това, за да не ни се налага да правим разговори за коалиции. Но този разговор е за след изборите.
Всяко зло за добро. Не става с Движение „НАПРЕД”, може би по-добре, тогава се явяваме като ВМРО. И на двата избора. При целия риск, който носят евроизборите с техния праг от почти 6 %. Явяваме се сами, събираме си хората и правим каквото трябва. Хората ни го очакват. От наше си име, с нашите си ценности, позиции и идеи. За да не ни се налага да правим компромиси, коалиции и обяснения, трябва да се явяваме сами на избори. ВМРО има един безценен капитал и предимство пред останалите политически формации в България. Далеч не го използваме пълноценно. Грамотни и идейно мотивирани хора по градове, градчета и селца в държавата. Хора, които не се пазарят, за да работят, не си правят сметка да „изкарват” пари от избори и не се „разочароват” и не си тръгват, ако не получат в замяна някаква „власт” или някакви облаги. Най-общо казано. Защото не са в Организацията заради тези неща, а заради убежденията си. Заради национализма си. Организацията има нужда от това, хората по страната имат нужда от това, българите в Македония и Западните покрайнини – най-вече. България има нужда от национализъм. Просветен и писмен, не от болшевик-популисти и дребни търгаши, клозетни атентатори…България има нужда от ясна и последователна родолюбива, национална, националистическа позиция в българската политика.
За да достигнем до легендарната „македонска парламентарна група“ на въоръжената ВМРО от средата на 30-те години на миналия век трябва да направим първата трудна крачка на самостоятелното явяване на всички видове избори. Видимо хората искат да знаят ясно за какво и за кого гласуват днес и след две и след четири години…Коалиции – след изборите. Ако са полезни за Отечеството…
Затова – след Движение „НАПРЕД“ трябва да се върнем назад към традициите, корените и убежденията си…