Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

След 129 г. България отново чака обединението си


2014-09-06 | коментара

По повод годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия десетки членове и симпатизанти на ВМРО отбелязаха паметната дата в цялата страна.

Лидери, кандидати за народни представители, дейци и съмишленици на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” отбелязаха Съединението в столицата, като поднесоха венци на мавзолея на княз Александър I Батенберг. Те бяха категорични, че ако българите не се обединят, България няма бъдеще. Заместник-председателят на ВМРО, член на Европейския парламент и водач на предизборната листа в Благоевград и 23 МИР - София  Ангел Джамбазки и председателите на НФСБ Валери Симеонов и Данчо Хаджиев декларираха, че ще следват заветите на героите, посветили живота си на България.

Трябва да пазим историята жива, да я съхраним и предадем на децата си. Трябва да помним националния идеал за обединение на всички български земи и население, който все още не е завършен, подчерта Джамбазки.

В Пловдив бившият кмет на града и водач на регионалната листа на Патриотичния фронт Славчо Атанасов и областното ръководство на ВМРО дариха пловдивчани с българския трикольорна символния площад Съединение.

Във Враца водачът на листата на Патриотичния фронт Красимир Богданов и инж. о.з. полк. Георги Ценов поднесоха венец в знак на признателност към дедите ни. След издигането на националния флаг и изпълнение химна, под звуците на марша „Шуми Марица”, две девойки облечени в северняшка и тракийска народни носии се прегърнаха в знак на Съединението. Друга девойка със завързани ръце, символизираща Македония, остана извън всеобщата радост, за да чака следващия етап на националното обединение.

По повод 129-тата годишнина от Съединението председателят на ВМРО - Костинброд и кандидат в листата на Патриотичния фронт в София – област Николай Борисов и негови съидейници подариха на деца от града исторически карти с разпокъсаното българско землище. По този начин патриотите напомниха, че и днес има български земи, които трябва да се обединят с Майка България.

В Троян ВМРО проведе автопоход по повод националния празник. Десетки коли, от които се вееха българското знаме и това на Организацията, обиколиха града и околните села. Последва събиране в местността Айдушко сборище, където общинският председател на ВМРО Даниел Сираков припомни за героизма на българските борци за свобода и национално обединение. Специалните поздравления отправи и организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.