Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ВМРО се поклони пред делото на Тодор Александров


2014-09-01 | коментара

90-годишнината от убийството на революционера и борец за свобода и обединение на българския народ Тодор Александров бе отбелязана от членове и симпатизанти на ВМРО в цялата страна.

По традиция на лобното място на водача на Организацията над село Сугарево, Мелнишко, се събраха стотици българи, сред които и такива, дошли от Македония, Гърция и Западните покрайнини.

След отслужената заупокойна молитва, членът на ръководството на ВМРО и председател на Общинския съвет в Сандански Атанас Стоянов произнесе паметно слово за делото на Тодор Александров. Събралите се поднесоха и венци и цветя на гроба на войводата.

Над 30 нови членовете на ВМРО бяха приети в редиците на Организацията. Те положиха тържествено клетва, целувайки Евангелието, камата и револвера.  Лично председателят на ВМРО Красимир Каракачанов им връчи специален клетвен лист – грамота.

Заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки поздрави новоприетите членове и с радост отбеляза, че тази година освен членове от България, в редиците на Организацията са постъпили и хора от Република Македония.

Поклонението завърши с почетен залп в чест на обявения за некоронован цар на българите в Македония Тодор Александров,.

В Бургас членове на градската структура на ВМРО и тази в Айтос поднесоха венец и склониха глава пред паметника на войводата.

Представители на Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО в Пловдив също отбелязаха черната дата с панихида в храма „Св. Троица“.