Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Има опасност Западните Балкани да попаднат под влиянието на Турция, ако не бъдат интегрирани в ЕС


2018-04-02 16:50 | коментара

За отношенията на Европейския съюз с Русия, Турция и Западните Балкани. Има ли риск за срещата ЕС – Западни Балкани, след като станаха известни резервите на Кипър и Румъния?

 

Темата в ефира на „Денят започва“ по БНТ коментира Ангел Джамбазки – евродепутат от Европейски консерватори и реформисти, заместник-председател на ВМРО.

 

Според Джамбазки тази реакция е била очаквана, а вероятно към групата на скептиците ще се присъедини и Испания заради Каталуня.

 

Има държави, които не са признали Косово и съвсем очевидно те ще отстояват своите позиции. И в това няма нищо изненадващо, коментира Джамбазки.

 

Той допълни, че за нас, обаче, е важно на тази среща да бъдат представени пълномащабно и Македония, и Албания, и Косово.

 

Защото и Албания, и Косово могат да ни бъдат съюзници по много теми на Балканите – като изграждането на коридор номер 8, като борбата с радикалния ислям. Това са мюсюлмански, но светски държави, изключително светски – там не се толерира по никакъв начин радикалният ислям. Парадоксално проблем с радикалния ислям на Балканите има в съседна православна Сърбия – в Санджак, и в Босна и Херцеговина, обясни евродепутатът.

 

Джамбазки изрази опасения, че ако не бъде постигнато приобщаването на държавите от Западните Балкани към ЕС, то тази територия ще бъда освободена за действията на Турция.

 

В Македония, в Албания и в Косово ясно трябва да се каже кога е крайната дата след започването на преговори, за да не се получи така, както стана с присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство, заяви евродепутатът.

 

Поставянето първо на едни критерии, които се изпълняват, а после на други води до нарастването на недоверието в обществата, посочи той.

 

Джамбазки е категоричен, че интереси на Балканите имат и държави, които са извън Европейския съюз – като например Турция, което е обезпокоително.

 

Разговор с Турция трябва да има, както и с всяка една държава. Но този разговор трябва да бъде честен. Турция не е, няма да бъде, не може и не трябва да бъде член на ЕС. Причините са много – географски, политически, идейни. Ако Турция стане член на Съюза, то тя ще има повече представители в Европарламента, отколкото Германия. Това няма да е Европейски съюз, а някакъв Турско-европейски, коментира още българският евродепутат.

 

Но безспорно е добре разговор с Турция да се води – но честно и ясно. По отношение на споразумения – да, но на членство в ЕС – не, повтори отново Ангел Джамбазки.