Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Подозираме ДПС в нова колаборация и в политически кръвосмешения с диктаторския режим в Турция


2018-05-10 12:22 | коментара

Коментар на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки за предаването „Европа сутрин“ по телевизия „Европа“.

 

Абсолютно непремерено действие от страна на ГЕРБ е да внесат заедно с ДПС в парламента законопроект за вероизповеданията, заяви Ангел Джамбазки.

 

Евродепутатът коментира предложения от вицепремиера Красимир Каракачанов проект на Закон за вероизповеданията:

 

Отдавна сме заявили подготвения законопроект за вероизповеданията. Няколко пъти на Министерски съвет министър Каракачанов е заявявал готовността той да бъде внесен. Това, което ние очаквахме, е реакцията на БПЦ. По някаква странна и необяснима причина изведнъж ГЕРБ и ДПС се явяват със законопроект. Присъствието на ДПС в този законопроект е странно. В нашите предложения ние спираме всякаква възможност за финансиране на българските вероизповедания от чужди държави. И тук конкретно става дума за следното нещо – намесата на Турция във вътрешните работи на България, финансирането на българското главно мюфтийство от турския дианет и вкарването на хора, които ние подозираме в тероризъм, в българските духовни институции. И изведнъж се появяват ДПС, които през техния теолог г-н Цонев правят предложение за закон, в който обаче смекчават и смачкват санкциите за това вероизповеданията да получават пари от чужди държави. Ние тук говорим за радикален ислям, за тероризъм, за намеса във вътрешните работи на България, за опит да се формират български политически партии. Подозираме политическа партия ДПС в нова колаборация и в политически кръвосмешения с диктаторския режим в Турция. Затова това политическо действие на ГЕРБ е меко казано неразумно, ненужно и ненавременно.

 

Ако ГЕРБ смятат, че трябва да правят политически действия с ДПС, да излязат и да кажат, че не искат да работят с Обединени патриоти, а с ДПС и с г-н Ердоган, защото това са свързани неща. Тогава българският данъкоплатец и избирател ще знае с кого работи, бе категоричен воеводата.

 

ДПС се разграничиха от Турция, когато Ердоган се опита да направи партия ДОСТ. Когато приключиха с партия ДОСТ отношенията между Ердоган и партия ДПС започнаха да се оправят. И започнаха да се дават ясни сигнали за това, че ДПС търси да затопли отношенията си с Ердоган. Може би приключването на ДОСТ и финализирането на този жалък, пародиен опит за пета колона в България е бил мостът, цената и сделката да почнат да стоплят отношенията помежду си, обясни Джамбазки.

 

Ние ясно сме казали, че радикализацията на всяко едно вероизповедание трябва да бъде прекратена. В България няма заплаха от радикален будизъм, а има съвсем очевидна заплаха от радикализация на циганските махали. Ние забранихме религиозните символи в облеклата, които прикриваха лицата на жените и цяла Европа ни последва след това. Внесли сме няколко пъти предложения, които НК криминализира определени деяния, свързани с проповядването на радикални форми на всяка една религия.

 

По отношение на модернизацията на въоръжените сили Джамбазки коментира, че непрекъснато се търсят оправдания да не се случи, като се излиза с оправданието, че трябват пари за нещо друго. Пари за друго винаги ще трябват, заяви той.

 

Според Ангел Джамбазки, решението на Тръмп за Иран е очаквано, защото е част от неговата предизборна програма. Разумното отношение към Иран от страна на Европа трябва да бъде продължаване на този преговорен процес, който беше започнат. Ние имаме интерес да търгуваме с Ислямска република Иран, ние имаме интерес да повишим капацитета на вече съществуващата фериботна линия, ние имаме интерес да привличаме превоз на стоки и капитали от тази държава, допълни още той.

 

Относно двойните стандарти, които ЕС се опитва да налага, Джамбазки обясни, че води борба за изравняване на стандартите на живот между Изтока и Запада:

 

Ние настояваме редица западни държави да престанат да подкрепят лобистите си и да пречат на източните предприемачи да работят там. Става дума за българските и всички източни превозвачи. Това са 17% от нашия БВП, това са 150 хил. души пряко свързани с превоза. Западните лобисти се опитват да направят административни пречки, да нарушат конкуренцията, да нарушат свободния пазар.

 

Целия коментар може да проследите във видеото >>>