Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

В Европейския парламент успешно бе спрян опитът за кражба на български бизнес


2018-07-05 17:52 | коментара

В Европейския парламент успешно бе спрян опитът за кражба на български бизнес.

 

Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки във връзка с това, че Европейският парламент (ЕП) гласува и трите законодателни предложения по „Мобилен пакет 1“ да бъдат върнати обратно на Транспортната комисия в ЕП.

 

Той допълни, че оттук нататък продължават преговорите. Според Джамбазки, постигнатото решение представлява отлагане на нещо, което иначе щеше да е лошо за българските предприемачи.

 

Успяхме да се преборим за това да не се връщат камионите, което е важно. Успяхме да върнем пакета обратно в комисията. Това беше тактически ход. Според някои, може да е отлагане и забавяне - и това е вярно. Но след като видяхме, че общият резултат не е добър, ние предпочетохме да използваме тази възможност и се възползвахме от нея, каза Ангел Джамбазки и добави, че всички евродепутати са останали недоволни от днешното решение.

 

Според него, това е добра новина, защото не е било допуснато пакет от документи да „убие“ българския бизнес.

 

Ето и интервю на „Фокус“ с Ангел Джамбазки, направено ден преди гласуването:

 

Водещ: За завършилото българско европредседателство и за предстоящото гласуване в Европейския парламент на Пакта за мобилност ще разговаряме с евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Господин Джамбазки, след направената равносметка пред Европейския парламент от министър-председателя Бойко Борисов, каква бе реакцията на вашите колеги за работата на българското европредседателство?

 

Ангел Джамбазки: Без нито едно изключение, говорейки съвсем обективно и без излишни хвалебствия, без излишни словоизлияния, и петте големи групи в Европейския парламент изразиха недвусмислена оценка за едно добре подготвено и добре осъществено председателство на Съвета на Европейския съюз. Министър-председателят представи четирите приоритета, по които беше заявил работа в началото на председателството. Те бяха потвърдени, те бяха осъществени. За мен, разбира се, най-важният от тях е Западните Балкани и връщането им обратно в темата „ЕС“. Защото няма българин в България и по света, който да не знае какво означава за нас да няма граници между Черно море и Охрид. А това е немислимо в рамките на Европейския съюз на този етап. Така че това е един от големите въпроси, който отново беше върнат на масата на преговорите, след като в началото на този мандат председателят Юнкер замрази всички разговори за присъединяване, всички разговори за разширяване до края на своя мандат. Така че безспорно това беше полезен, успешен, ценен за България ход. На второ място, това, което мен лично ме удовлетворява и го изразих в залата от името на Групата на европейските консерватори и реформисти, впрочем една скоба да отворя, форматът беше всеки един представител от група и всяка група изказа чрез него позицията на групата си. Аз имах възможност от името на моята група, третата по големина, да изкажа позицията ѝ, което е признание и оценка за нашата работа, разбира се. Та следващата много важна за нас тема беше темата за нелегалната миграция и запазването на границите. Последователна наша позиция от 2013 г., която за съжаление се оказа доста пророческа и доста правдоподобна, с оглед на сегашното развитие на събитията около Дъблинското споразумение. Така че аз отново ви повтарям тази позиция: тя е затваряне на външните граници, охрана на външните граници, недопускане на нелегална миграция, връщане обратно на нелегалните мигранти, които нямат основание да искат убежище на територията на Европейския съюз – все неща, които българският министър-председател потвърди и защити като българска позиция и по време на много трудните преговори, много трудните заседания на Съвета на Европейския съюз. Това е обобщена позиция след днешния дебат в залата на Европейския парламент.

 

Водещ: Господин Джамбазки, що се отнася до интеграцията на Западните Балкани смятате ли, че успяхме да постигнем нещо конкретно?

 

Ангел Джамбазки: Конкретното нещо, което постигнахме, е, че Македония и Албания чуха дата. За пръв път след като чуха преди пет години от господин Юнкер, че няма да има повече разширяване, чуха дата за начало на преговори, това е юни месец догодина.

 

Водещ: Да де, но то не е ли след евроизборите и това няма ли да се разводни от процедурите след тях?

 

Ангел Джамбазки: Не. Това са неща, които сега в момента на Република Македония и Република Албания им предстои, след като са предали въпросника, да направят преглед на своето законодателство, след което точно след една година трябва да започнат преговорите. Евроизборите тук нямат никакво значение.

 

Водещ: Независимо от това, че няма да има Европейска комисия, така ли? Тоест старата ще остане, докато дойде новата?

 

Ангел Джамбазки: Точно така. Такава е логиката винаги. Старата остава на позиция, докато бъде избрана новата ЕК. Може би затова е била избрана тази дата, докато все още е съставът на старата комисия, която в момента дава положителна препоръка и съгласие за начало на преговорите. Това е абсолютно конкретен резултат, за който Македония чака много отдавна.

 

Водещ: Какво постигна България през европредседателството си?

 

Ангел Джамбазки: Освен че постави тези въпроси, подготовката на европредседателството беше абсолютно технически грамотна и напук на всички прогнози как то ще се провали, няма да се случи, ще бъде отнето, а всички видяхме, че нищо от това не се случи. Ние имаме предадени завършени изключително много документи, които са важни за България, във всички сфери на обществено-политическия живот, не искам да ги изреждам, те са повече от 94 затворени документи. Но това, което постигна най-вече, е връщането на идеята за развитие на Европейския съюз именно с отваряне на разговора за неговото разширяване.

 

Водещ: Вие имате обикновено критичен поглед. Според Вас успяхме ли нещо да не довършим или да не го направим както трябва?

 

Ангел Джамбазки: Да, разбира се, за съжаление. Тези неща трябва да се казват, няма нужда да се прикриват и да се хвалим излишно там, където не сме успели да свършим докрай своята работа. Това, което не успяхме да направим докрай добре за нашия национален интерес, е ситуацията, в която в момента се намираме по т.нар. пакет мобилност. След като успяхме да дадем някакъв първоначален добър резултат в гласуването в Комисията по транспорт, впоследствие този добър резултат беше почти зачеркнат в залата на Европейския парламент. Тази сряда ни предстои отново гласуване в залата на Европейския парламент, в което гласуване има текстове, които са много неприятни за предприемачите от Източна Европа, в частност за българските такива. Нека напомня, че секторът генерира 17% от брутния вътрешен продукт и внася в държавния ни бюджет пряко всяка година над два милиарда лева от данъци и от осигуровки. Това веднага отива в пенсии, това веднага отива в социални услуги и т.н. Затова перспективата да бъде откраднат и загубен този бизнес, за нас е особено тревожна. Тук трябваше да бъдем много по-активни, но тази активност е трябвало да започне много отдавна. Това не е тема от вчера, не е тема от днес. Тук не се представихме на достатъчно добро ниво.

 

Водещ: След гласуването в Европейския парламент в сряда как ще се развият според вас нещата?

 

Ангел Джамбазки: Не съм оптимист. Ние и сега в момента поддържаме, аз току що идвам от залата, вие ме извадихте от залата, където имах изказване минута преди интервюто, а и в момента нашите сътрудници от всички групи сверяват листовете за гласуване и се опитваме да организираме българската позиция, така че да бъде съчетана с румънската, с полската, с чешката, с унгарската, с литовската, с естонската – всички тези, които са важните за нас. В интерес на истината всички предложения са нахвърляни в абсолютен хаос и причина за този хаос е абсолютно лицемерното поведение на нашите колеги от Западна Европа. Лично моите очаквания от гласуването в сряда е да не се разреши този хаос, а напротив, да се задълбочи. Така че ни предстои още много работа по този пакет документи и още доста безсънни нощи. Но това е задължението на всеки един български представител.

 

Водещ: Казахте, че след гласуването утре хаосът ще се задълбочи. Как?

 

Ангел Джамбазки: Няма да се знае доста време какво точно сме гласували, защото са изсипани десетки предложения, които в момента се разделят, събират, някои от тях се обединяват. И ще трябва да мине технологично време, за да се разбере точно какво е гласувано и точно дали е подкрепено становището на Транспортна комисия, дали са подкрепени нашите становища. Така че ще отнеме известно време. След това, след като стане ясно, какъв е точно гласуваният текст, трябва да стане ясно дали отива на преговори, на диалог между комисията, парламента и Съвета на Европейския съюз. Така че хаосът в този сектор е голям и го създадоха, пак казвам, лобисткият опит за кражба на бизнеса, което не прави чест на лобистите от Западна Европа, най-вече на Германия и на Франция. Те правят тази беля. Конкретно те.

 

Водещ: Затова ли е това прибързано гласуване? Защото иначе можеха да се подредят предложенията.

 

Ангел Джамбазки: Не, прибързаното гласуване е заради сроковете на документите на Европейския парламент. То не е прибързано, то си е в срокове. Но лошото е, че решението отива в рамките на австрийското председателство, което е много по-негативно настроено от нас и не е на наша страна?

 

Водещ: И какво в крайна сметка ще произлезе за българския бизнес?

 

Ангел Джамбазки: Това мога да ви кажа, след като видя резултатите от гласуването.

 

Водещ: За утре са насрочени протести на превозвачи в София. Смятате ли, че протестите оказват някакво влияние върху вашите колеги?

 

Ангел Джамбазки: В София протестите оказват влияние върху трафика в София. Протестите трябваше да бъдат в Брюксел. Сто пъти им казах на нашите превозвачи, продължавам да им казвам, че докато правят протести в София, нищо добро няма да се случи. Протестът трябва да бъде в Страсбург, протестът трябва да бъде в Брюксел. Там се гласува, тук се гласува. Това са местата, на които трябва да се протестира, за да се види, че има хора, които губят хляба си, че има хора, които губят бизнеса си, и между 120 и 150 хиляди български семейства ще станат имигранти. Но това с протести в София няма да стане. Това е все едно да протестирате срещу градския транспорт в София, като блокирате квартални улици в Бойчиновци. Няма да се случи.

 

Водещ: Господин Джамбазки, казахте че работата по имено тези предложения, е закъсняла. Защо се е забавила?

 

Ангел Джамбазки: Защото според мен българските правителства в годините назад, когато започна тази тема и самите превозвачи, аз съм говорил с тях и те си го признават, много подцениха ситуацията. Всички помислиха, че няма да се стигне чак до там, всички мислеха, че ще се размине. Наложи ми се да се уча в движение, но всички са подценили поне 10 г. назад, когато започват тези регулации в началото на членството на България в ЕС, но просто всички, които са били отговорни, включително и превозвачите, те са мислили, че някак си ще се размине, някак ще минат метър, някак няма нужда от много работа. Тогава е трябвало да започне работата, тогава е трябвало да се търсят коалициите, тогава е трябвало да се търсят компромиси. Сега ние сме в ролята на пожарникарите, на хората, които изгребват пробит кораб с канче.

 

Водещ: Ако Европейският парламент, както и Вие съвсем песимистично допускате, в сряда гласува срещу интересите на нашите превозвачи, какво остава на България? Има ли някаква възможност, някакъв лост за реакция?

 

Ангел Джамбазки: Разбира се, че има. Затова трябва всички да са спокойни и без емоции да се поддържат нещата оттук нататък, каквото е изтървано – изтървано, трябва да се гони възможното. И това се прави с умна и последователна политика. Ако нещата в сряда не са добри, този документ отива на така наречения триалог между Съвета, Парламента и Комисията. Там българският интерес вече в лицето на министъра на транспорта, министъра на външните работи – те трябва да бъдат много по-активни и да търсят коалиция с другите засегнати държави. И на Съвета ние трябва да използваме много лостове и да кажем много ясно – вие в момента отнемате 17% от БВП на България. Това са пенсионери, социално слаби хора, които могат да останат без своите законни доходи, колкото и ниски и мизерни да са те. Затова, ако Вие направите това, ние ще гласуваме по определен начин срещу някои други Ваши инициативи. Както направи Италия. Италия какво каза онзи ден на Съвета за миграцията? Или приемате нашите условия, или гласуваме против всичко. Така ли беше? Така беше. Някой да се скара на Италия? Не. Но тя била голяма държава. Нали си говорихме, че в ЕС няма големи и малки държави. Нали си говорихме, че в ЕС сме между равни, и че сме единни в разнообразието или каквото там беше. Това трябва да направим и ние. Просто трябва да следваме логиката на желязна ръка в кадифена ръкавица. Любезно, умно, да защитаваме интереса си и когато видим, че някой ни прави на глупаци да реагираме и да си търсим нашето. В края на краищата ние сме граждани с равни права и задължения с гражданите на Холандия, на Германия и на Франция. И не можем да позволим да ни правят хора втора ръка и да гледат на нас с колониалния си манталитет. Защото тези хора видимо с отношението към миграцията нещо забравиха, че точно с тяхната колониална политика и минало направи много други милиони хора нещастни. Така че няма как Източна Европа да бъде някаква псевдоколония на Германия, Холандия, Белгия и Франция. Просто няма как да се случи това нещо.

 

Водещ: Смятате ли, че имаме шанс да успеем? Дори при една малко по-твърда политика, за която, аз да Ви кажа съм скептична, че ще бъде проявена от наша страна, но да кажем, да допуснем, че пък може и да се случи?

 

Ангел Джамбазки: То това ни е нашият национален проблем. Понеже общо-взето българите не вярваме във възможностите и в решимостта на своите управленци и с основание, за това просто хората са скептични. И аз самият препоръчвам, аз ще го правя и го правя: да го изискваме. Хората, които сме избрали да ни управляват и да ни представляват, са служители на българското общество, на българския народ. Те са служители, а не някакви началници богоизбрани и богопомазани. Те трябва да слушат и да изпълняват. Когато от тях се изисква да направят нещо, трябва да го правят. Когато започнем да изискваме, тогава ще се получат резултатите. На Запад от Виена никой не влиза в администрацията с молби. Няма такъв вариант, няма такъв формуляр, на който да пише молба. Всеки влиза със заявление. Заявява своето искане като данъкоплатец, гласоподавател и гражданин. Това е разликата между Източна и Западна Европа, което дължим на турското робство, между другото.

 

Водещ: И на комунизма. Дължим го като уточнение.

 

Ангел Джамбазки: Между другото наследството от турското робство позволи на комунизма да се случи в този вариант, в който не се случи в една Унгария, например.

 

Водещ: Благодаря ви, че окуражавате слушателите. Ще проследим и в сряда как ще се развият събитията и ще Ви потърсим отново за коментар, за да ни кажете как се е разиграл дебатът в пленарна зала, ако приемете.

 

Ангел Джамбазки: Разбира се, с удоволствие. Нямаме причини, нямаме нужда да униваме, да си мислим, че нещо е загубено. Нищо не е загубено, докато всичко не е загубено и обратното. И политиката не е еднократно действие – нещо е гласувано и край, свърши. Това е непрестанна борба, тя е резултат на дейност. Непрекъснато трябва да се води, непрекъснато трябва да се променя, непрекъснато трябва да се осъществява този натиск, който ни е необходим. Ако имаме достатъчно воля и страх от избирателя, а пък всеки политик трябва да се страхува от избирателите си, това е най-добрият мотив за работа навсякъде по света, резултатът ще излезе. Така че с удоволствие. Желая на Вас и на слушателите приятна и спокойна вечер. И утре очаквам разговор за коментари.