Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Темата Македония е причината да се занимавам с политика изобщо. Това е мотив, пристрастие и съдба.


2018-08-03 13:54 | коментара

Коментар на заместник-председателя на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки за предаването „Денят ОН ЕР“ по телевизия „България ОН ЕР“.

 

Краят на политическия сезон донесе известна доза облекчение от гледна точка на вътрешната политика на страната ни, тъй като в последните седмици в парламента осезаемо се натрупа напрежение, имаше повишаване на тон и изобщо неща, които не правеха добро впечатление на българските граждани, коментира Ангел Джамбазки.

 

Изключително доволен съм, че се проведе съвет на коалицията в лицето на премиера Борисов, на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и на тримата лидери на „Обединени патриоти“, подчерта още той.

 

Джамбазки също отбеляза, че коалицията е стабилна, а това, че е имало някакво напрежение не бива да изненадва никого.

 

Все пак ние сме различни политически организации. Не е необходимо да се харесваме, дори би било странно. Но има програма за управление, под която сме се подписали. Тя има поставени цели, за които ще работим заедно.

 

Ако има нещо, от което трябва да се срамуваме като общество, то това е отношението ни към хората с увреждания. То нито е хуманно, нито е човешко. Има един закостенял, неработещ апарат, дублиране на структури, чудовищна бюрокрация. Има огромно съмнение и недоверие в тази система и тя наистина трябва да бъде променена. Заедно със здравеопазването и образованието това са нещата, които би трябвало да фокусират нашето внимание като нация. Когато един човек се е родил с увреждания това не е негова, не е и ничия вина и на тези хора трябва да бъде подадена ръка. Това е човешко. Най-обезпокоително обаче е разделението между самите тези хора, коментира той.

 

Ангел Джамбазки коментира като силно закъсняла предизборна програма, която не събира обществена подкрепа проектът на БСП, наречен „Визия за България“. В нея има добри пожелания, които обаче не са били изпълняване във времето, когато тези хора са били в управлението на държавата. Много е обезкуражаващо когато си опозиция да седнеш да пишеш неща, които е трябвало да правиш, когато си бил на власт. Поведението на БСП е доста шизофренно.

 

Насилието над жени и домашното насилие изобщо е наистина голям проблем на нашето общество, но той няма да се реши с една конвенция. Тази конвенция цели налагането на мултикултурен модел, който е различен от нашия традиционен. Ние имаме закон за защита от домашното насилие, имаме закон за равенството между мъжете и жените, имаме и наказателен кодекс. Проблемът е в правоприлагащите и правоохранителни органи.

 

Във връзка с едно от последните социологически изследвания, което сочи Ангел Джамбазки като единствения разпознаваем евродепутат в България, той коментира:

 

Това в никакъв случай не е лично постижение. Това е постижение на цялата ми организация – на ВМРО, както и на всички десетки хора, които работят за това, защото зад това стоят наистина десетки хора. Защото писането на въпроси, становища, предложения, ученето в движение на теми, по които не са ми били близки като автомобилния транспорт, като защита на личните данни, като дебата за авторските права – те предполагаха огромно учене в движение и събиране на хора, които да могат отговорно да дадат аргументирано становище. Така, че това е цялата Организация – това е ВМРО.

Това се дължи и на желанието ни да не мислим кампанийно. Ние се стремим непрекъснато да отговаряме на потребностите на българските данъкоплатци, когато сме им необходими. Затова не ни пречи за бъдем в бежанския лагер в Харманли и след това по сигнал веднага да отидем в Шарково, за да видим какво става и защо има напрежение.

За нас кампанията не е приключвала, не е започвала, тя просто ще продължи.

 

Евродепутатът коментира създалото се напрежение в Шарково. Там видяхме двете страни на монетата. Видяхме недостатъчната подготовка и активност на компетентните власти да обяснят разумно и смислено необходимо санитарно-охранително мероприятие. Видяхме и стопаните, които бяха притеснени за това какви обезщетения ще получат. Видяхме и една група провокатори, които не бяха виждали коза и нямаха представа как изглежда, които бяха дошли да нагнетяват напрежение, допълни още Ангел Джамбазки.

 

Най-големият въпрос е мястото на България в Европейския съюз и бъдещето в Европейския съюз. Защото от мястото на България в Европейския съюз зависи благосъстоянието на българите, зависи начинът, по който ще живеем, зависи дали ще започнем да изравняваме стандартите на Източна и Западна Европа, коментира още Джамбазки.

 

Темата Македония е причината да се занимавам с политика изобщо. Това е мотив, пристрастие и съдба. Референдумът в Македония трябва да успее. Нашият най-голям интерес е Македония в Европейския съюз – това е мислимото обединение.