Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Дължим, помним, не забравяме и продължаваме битката докрай – до обединението на Отечеството ни, а то предстои


2018-08-06 13:59 | коментара

По повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание Ангел Джамбазки и Атанас Стоянов отдадоха почит пред паметта на илинденци в Банско и Разлог.

 

С отслужване на панихида в черквата „Света Троица“ в Банско бе дадено началото на тържественото честване на 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Десетки жители и гости на планинския град се стекоха, за да засвидетелстват своя респект към събитията от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Сред официалните гости бяха българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, народният представител и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов, както и заместник-областният управител Иван Стоянов. В знак на признателност, те положиха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите“.

 

Ето какво каза пред присъстващите в Банско Ангел Джамбазки:

 

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е най-голямото, най-масовото, най-добре организираното въстание в цялата ни история досега. От Илинден, през Преображение, от Охрид до Черно море българският народ въстава с оръжие в ръка, за да извоюва свободата си. Въстава срещу вековния турски поробител. Въстава срещу продължаващото турско робство в Македония, Тракия и Одринско.

 

Защо винаги трябва да подчертаваме триединството на въстанието на Илинден, Преображение и Кръстовден – защото така опровергаваме всяка фалшива, всяка антибългарска теза за това, че в различни части на Балканите живее друг народ и друга нация, извън и освен българската. Да, въстанието избухва в трите дяла на българска Македония. Това триединство на въстанието подчертава недвусмислено неговия български характер. Не може и няма да има спор по тази тема. Македонизмът, създаден като антибългарска теза, се руши и изчезва. Сто години водим тази битка. Тя не започва на Илинден – Илинден е една от нейните кулминации. Тогава българинът следва максимата „Продай си нивата, купи си пушка“.

 

И днес като разровите тук в Банско къщите, стените, плетовете, сайвантите, стопанските постройки излизат я шишанета, я кусите манлихери на Организацията. Българинът тогава въстава, за да живее в единно, целокупно, обединено, независимо и свободно българско Отечество. И никой не може да ни отрече това. И никое не може да ни открадне това. След сто години, днес най-сетне сме направили път отново. След като години наред беше провеждана абсолютно погрешна национално-предателска политика, която тегне на съвестта на тези, управлявали държавата ни след 1945 г. – безродници, които почти откъснаха Пиринска Македония. За щастие не успяха. За щастие историята ще ги заклейми и презре. За щастие тези хора никога повече няма и не трябва да имат възможност да се разпореждат със съдбините на Отечеството. Днес сме на път да премахнем границата между Охрид и Черно море.

 

Дължим, помним, не забравяме и продължаваме тази битка докрай – до обединението на Отечеството ни, а то предстои.

 

Вечна памет на героите от Илинден, Преображение и Кръстовден 1903 г. Македония е българска. България над всичко. Да живее България.

 

Паметната дата бе отбелязана и в местността „Предела“, където пред паметника „Илинден“ също бяха поднесени венци и цветя и бе отдадена почит пред героите, участвали във въстанието.

 

Цялата реч на Ангел Джамбазки може да проследите във видеото >>>