Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Германия, Франция и Белгия нарушават фундаменталната идея за единен пазар и свободна конкуренция


2019-01-04 13:37 | коментара

На 10 януари евродепутатът Ангел Джамбазки ще е част от организаторите на българските превозвачи, които ще протестират в Брюксел срещу пакета „Мобилност“, известен като „Планът Макрон“. Тогава в ресорната комисия ще бъдат гласувани новите правила за транспорта в Евросъюза.

 

Бяхме помолени от превозвачите да направим необходимите стъпки - административни преговори с кметове, федерални власти в Белгия, префектури. Най-силното оръжие на белгийските власти беше да плашат превозвачите, че ще има много тежки глоби за камионите, ако участват в протест, който не е договорен напълно, каза Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

Това е най-силното антиевропейско действие, което аз съм виждал, откакто се интересувам и сме влезли в ЕС. Германия, Франция и Белгия в момента рушат Европейския съюз, защото нарушават основната, изконната, фундаментална идея за единен общ пазар и свободна конкуренция. Когато трябваше да влизат у нас техните магазини, казаха, че конкуренцията е добра. Нашите магазинчета фалираха, ние пазаруваме от техните вериги. Сега, когато превозвачите от периферията – от Източна Европа, от Южна Европа, доставят по-конкурентна услуга, защото техните граждани просто не искат да карат камиони, се правят административни регулации – абсолютно недопустими, нарушение на общия пазар, нарушение на конкуренцията с цел да бъдат фалирани нашите превозвачи и да бъдат взети работниците, каза Джамбазки.

 

Бизнесът ще фалира и това ще окаже много тежко влияние на икономиката. Някои от предложенията в пакета „Макрон“ са меко казани идиотски. Шофьорите тъгували за семействата си и затова ще ги връщат. Може би камионите също тъгуват за родните пътища и своите приятели камиони? Карат шофьорите да спят на хотели, а не в кабините на камионите. В България се карат най-новите камиони с всички евро стандарти. В тези камиони със сигурност ще се спи много по-добре, отколкото във въшливите мотели по пътищата, които на всичко отгоре липсват. Другата идиотщина е, че ако камионът бъде ограбен, застраховката не важи щом шофьорът не е бил вътре. Значи карат шофьорите да слизат от кабината, но същевременно и да търсят платени охраняеми паркинги. Това е начин да се фалира този бизнес. Целта им е да фалират българските фирми и да вземат нашите работници, разкри още той.

 

Всичко е лицемерие и фалш. Уж всички са загрижени за екологията, но сега едни камиони ще се разхождат нагоре-надолу из Европа празни на всеки четири седмици и ще замърсяват. Ето това е лицемерие. Аз ще се опитам по всякакъв начин да попреча на това съсипване на българската икономика и кражбата на 450 000 работници. Трябва ясно да кажем, че за пакета „Макрон“ има разминавания и няма единно мнение, но ние можем да действаме по друг начин. Можем да наложим вето на Брекзит. Този европарламент е изчерпан. Повечето евродепутати няма да се върнат там. Този европарламент страда от ишиас. Там има хора, които няма да ги изберат и за портиери. Най-нормалното нещо е следващият европейски парламент да вземе решение за пакета мобилност, обяви още Джамбазки.