Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Не искам един Пловдив да напусне страната с най-жизнения български бизнес


2019-01-07 17:27 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки също очаква румънски, полски, а вероятно и унгарски, литовски, латински и естонски превозвачи да протестират на 10-и януари в Брюксел.

 

Аз не искам един Пловдив да напусне държавата ни с най-жизнения български бизнес в момента и то не защото не е конкурентен, а защото някой негодник иска да го открадне, заяви българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки за „Хоризонт“ по БНР.

 

Броят на камионите не е важен в случая, важна е ясна политическа заявка, която се дава, защото този пакет, тези документи са най-циничното, най-яркото доказателство за това, че една група интереси на държави в Европейския съюз - интересите на белгийските превозвачи, на френските, на германските - се опитват да откраднат бизнеса от Източна Европа и в частност от България. За България това би означавало загуба на 150 000 добре платени работни места, би означавало емиграция на 450 хиляди човека - трудоспособни млади българи, които гледат тук семействата си и харчат парите си в България. Ако искаха по честен и конкурентен начин да вземат шофьорите ни можеше да кажат много просто: „Предлагаме 5000 евро заплата“ – това е конкуренцията, но те не искат да дават повече пари, а просто да фалират българските фирми. Това е цинично, нагло, недопустимо и нахално, каза евродепутатът.

 

Огромната част от тези 150 000 души са заети в малки и средни фирми. Джамбазки допълни, че освен пряко заетите в сектора от него се захранват и други, като застрахователи, вносители на горива и смазочни материали, лизингодатели, рекламисти, счетоводители и юристи.

 

Ако някой днес застрашава Европейския съюз, това е именно този пакет „Макрон“. Ще направим всичко възможно да им покажем, че това не може и не трябва да се случва. Готвим се за всички варианти – вариант, който е добър за България, вариант, който е лош, и среден. Извадили сме поименно всички членове на комисията. На всеки един от тях сме изпратили стотици писма и ще продължаваме да изпращаме и в следващите дни, в които ясно обясняваме, че тези хора, които ще трябва да гласуват на 10-и ще трябва да изберат между това дали ще спазват законодателството и основополагащите актове на ЕС, или ще извършват един грозен и акт на лобизъм. При най-лошия вариант документът отива в пленарна зала. Тук също сме измислили няколко варианта, с които да предотвратим гласуването му в този състав на Европейския парламент. Този ЕП изчерпва своя мандат. Предстоят му още 3 сесии и се разпуска. Една огромна част - може би една трета - около 200 човека, няма да бъдат избрани повече за нищо и си отиват вкъщи. Няма никаква логика хора, които не носят никаква отговорност пред никого, да решават въпроси, които засягат стотици хиляди европейски граждани, категоричен бе Джамбазки.

 

Ако въпреки всичко бъде гласуван лош за България вариант, предстоят стъпките на преговорите в тристранния формат и там тежестта преминава в българското правителство, което ще трябва да заеме безкомпромисна позиция, обясни евродепутатът. В приемането на пакета не може да бъде наложено вето, но България има и други инструменти, коментира той.

 

Все ще дойде момент, в който ще трябва да се вземе решение с единодушие, и ние много ясно можем да заявим тогава, че без значение какъв е този въпрос, ние ще наложим вето върху такова решение, каквото и да е то. Думата е „разменна монета“. Сигурен съм, че премиерът Борисов ясно разбира, че ако загуби 17% от брутния си вътрешен продукт ще има огромни проблеми за българската икономика и българските граждани. За да остане той на власт, българските граждани трябва да живеят нормално и да бъдат доволни от управлението на държавата. Не виждам логика в това да засегне интересите на 500 000 българи и те да бъдат доволни, заяви заместник-председателят на ВМРО.

 

По повод предложението на БСП премиерът да се качи в тир на протестиращи превозвачи, евродепутатът коментира:

 

Бих призовал БСП да не се смеят и да не се да не си играят с това, защото най-големите ни проблеми идват от Групата на социалистите и демократите. Най-големият ни проблем е докладът „Ертук“ - турчин с германско гражданство. БСП вместо да се шегувкат, да си намерят хората. 49 са членовете на комисията. Аз съм им извадил хората от социалистите, които гласуват - да отидат и да говорят с тях, да ги убедят, нали са приятели – социалисти, да отидат и да им кажат „Вие убивате български бизнес и това не е социалистическо“.