Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Волята на хората е по-важна от волята на самозабравили се еврочиновници


2019-01-18 13:51 | коментара

На 17 януари ЕП гласува да увеличи помощта за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Игналина“ с почти 200 милиона евро. До там се стигна след поредния диктат от страна на еврочиновниците в Брюксел, поставящ като условие за присъединяване на Литва в ЕС затварянето на въпросната АЕЦ. Така, както наложиха силово и на нас да затворим 1-4 блокове на АЕЦ „Козлодуй“, така натиснаха и малката балтийска държава, която разчиташе на 70% за своя ток именно на тази атомна електроцентрала.

 

В изказване по повод гласуването в ЕП за извеждане от експлоатация на АЕЦ Игналина евродепутатът Ангел Джамбазки казва, че е парадоксално, че уж борещите се за енергийна независимост и икономически просперитет евробюрократи трябва да дават парите на всички европейски граждани заради предсрочното затваряне на основния източник на енергийна независимост в държавата членка - Литва. Стига се до там, че 60% от електроенергията, която употребява Литва в момента се внася от Русия. И пак от ядрени реактори, разбира се, но на по-висока цена.

 

Защото на всички е ясно, че към този момент най-екологичната и евтина енергия е тази, произведена от атомни реактори. Ненапразно държави като Франция и Финландия и в момента строят нови ядрени мощности. Значи за тях може, за нас – не! За тях може шоколадът или бебешкото мляко да е с едни съставки (по–качествени), за нас – не, категоричен бе заместник-председателят на ВМРО.

 

Поради тази причина не подкрепих предложението да се дадат повече пари на Литва. Не защото не трябва, а това беше жест към онези 92% литовци, които гласуваха на референдум да си запазят атомната централа. Защото мотивът ми бе, че волята на хората е по-важна от волята на самозабравили се еврочиновници. И не е ли време онези, които управляват в Брюксел, да се замислят върху смисъла на  една стара тяхна поговорка, а именно – Vox populi – vox Dei (Глас народен – глас Божи), категоричен бе Джамбазки.