Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Да не се лъжем, че Турция е европейска държава и може да бъде част от ЕС


2019-03-13 12:44 | коментара

Разумната формула за отношения между ЕС и Анкара, според Ангел Джамбазки от ВМРО и Европейските консерватори, е засилване на сътрудничеството в сферата на икономиката и търговията.

 

Да се търси справедливото и равнопоставено отношение с Република Турция, но да не продължаваме да се лъжем, че тя е европейска държава и може да бъде част от ЕС, заяви Ангел Джамбазки, цитиран от БНР.

 

Официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз - този призив се очаква да отправи Европейския парламент в резолюция, чието гласуване е насрочено за днес. Причината за това е нарушаване на човешките права в страната и липсата на върховенство на закон.

 

Загриженост предизвикват и лошите показатели по отношение на свободата на печата и борбата срещу корупцията в Турция.

 

Преговорите за присъединяване на Турция започнаха в края на 2005 г., но заради посочените проблеми напредък по тях няма и те са в застой.

 

ВМРО.БГ припомня, че позицията на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ е против членството на Турция в Европейския съюз. През 2010 г. ВМРО направи подписка с искане въпросът относно българската позиция относно членството на Република Турция в ЕС да бъде решен на референдум.