Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Няма по-ценно от това Северна Македония да бъде част от ЕС


2019-12-09 15:15 | коментара

Балканското обединение на Вучич не е в български интерес, каза евродепутатът

 

За нас е важно да продължаваме да формулираме българската политика по отношение на Северна Македония, да речем, защото в последната година всякакви фактори се опитват да влияят на Северна Македония и нейното геополитичеко ориентиране. Ние имаме своя национален интерес, имаме голяма българска общност там и трябва да я защитаваме.

 

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

През почивните дни се проведе Конференция на тема „Западни Балкани“под патронажа на Джамбазки. Евродепутатът каза, че е хубаво, че за пръв път от години насам се връща Републиканският институт на Щатите, който е съорганизатор на събитието.

 

За България няма нищо по-ценно от това Северна Македония да бъде част от ЕС, защото няма да има граница между Охрид и Черно море. Ще завършим националното си обединение. Това е задача, която стои недовършена пред нас от 1944-1945 година, каза още Джамбазки.

 

Според него с действията си френският президент Еманюел Макрон се опитва да влезе в политическия ръст на един далечен свой предшественик - Наполеон.

 

Според френската доктрина тази част от Европа свършва на Виена, на Дунава. За тях Балканите и тази част на Европа са територия, която могат да договарят, да търгуват с Русия, с Турция. По смисъла на тяхната геополитическа доктрина Европа е и Северна Африка. Затова Макрон говори за това, че пред българите и украинците предпочита северноафриканци. Само че е пропуснал, че България е част от ЕС и българите се движат свободно. Френската доктрина е антибългарска, тя винаги е била такава. Съюзник на Франция на Балканите винаги е била Сърбия. Неслучайно Макрон насърчава президента Вучич да прави някакво балканско обединение, това обаче не е част от българския интерес, коментира още Ангел Джамбазки.

 

Целия разговор гледайте във видеото >>>