Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки иска половин дневни за депутати. И оръжие за добрите срещу лошите


2020-01-17 13:23 | коментара

Само петима депутати и един еврокомисар на дебат за триизмерно отпечатани нелегални предмети

 

Източник: „Клуб Z

 

Уважаеми четирима колеги в залата, обяви възмутен българският евродепутат Ангел Джамбазки вчера следобед в ЕП в Страсбург.

 

Заедно с него присъстващите депутати бяха петима. Но в залата бяха и двамата ни сънародници от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – Джамбазки и Андрей Слабаков.

 

Това се случи на дебат за отправен до Еврокомисията въпрос относно триизмерно отпечатани нелегални предмети.

 

Присъствието на толкова хора в залата в четвъртък, в работен ден, по такава важна тема е обида за данъкоплатците и разочарование за онези хора там, които идват да гледат работата на Европарламента. Тя трябва да се промени – или да няма заседания в четвъртък следобед, или дневните да се изплащат след края на заседанието, или да се изплащат за половин ден, предложи Джамбазки, който говори от името на ЕКР.

 

Запитването за триизмерно отпечатаните нелегални предмети е внесено на 6 януари от холандската евродепутатка Люси Нетсинга от групата на либералите. Тя пита от името на Комисията по правни въпроси.

 

Причина е все по-честото използване на отпечатани с тази технология оръжия. Точно с такова оръжие е действал нападателят, убил двама души край синагогата в германския град Хале на 9 октомври 2019 г. Той дори е качил схемата му в туитър.

 

Ангел Джамбазки взе отношение и към дебатираните оръжия. Той призна предимството на триизмерната технология, но изтъкна и рисковете от нея. И допълни, че принтирането на оръжие е ниша, която не е регулирана и трябва да бъде внимателно изследвана.

 

Безотговорно е хора без морални устои да имат достъп до триизмерно принтиране на оръжие след няколко минути търсене в световната мрежа. Тези оръжия са непроследими, на практика са неоткриваеми и могат да бъдат достъпни за всеки престъпник, насилник или терорист, каза Джамбазки.

 

Той допълни, че законите за притежаване на лично оръжие в различни страни от ЕС са ненужно рестриктивни и пречат на съвестните граждани данъкоплатци, които искат да защитят себе си и семейството си.

 

След това Джамбазки описа ситуацията в България:

 

В моята страна има огромен проблем с битовата престъпност, извършвана от несоциализирани маргинални групи. За редица граждани в малките населени места, които нямат достъп до полицейска защита, притежаването на лично оръжие е единствен начин да защитят себе си и семейството си. Нека Ви напомня, че единственият, който може да спре лош човек с оръжие, е добър човек с оръжие. Каквито и регламенти и регулации да бъдат приети относно триизмерно принтираното оръжие, те не трябва да засягат законно придобитото оръжие.

 

Българският консерватор призова за сериозни стъпки към либерализирането на притежаването не само на личното, но и на спортното и колекционерското оръжие.