Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕК се оказа абсолютно непригодна в условията на пандемия


2020-06-29 15:39 | коментара

Поведението на Кралство Белгия е впечатляващо в овладяване паниката и кризата в условията на пандемия, за разлика от Европейската комисия. Еврокомисията има „мечтания“ председател за време на пандемия, но тя се оказа абсолютно непригодна в тази ситуация, беше категоричен евродепутатът от групата на консерваторите и реформистите в ЕП и ВМРО Ангел Джамбазки - гост в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Това лашкане беше напълно излишно и можеше да спести много тревоги на българските граждани, добави той.

Няма изненада, че сега огнищата на зараза са циганските махали. Знаеше се, че така ще стане, защото в тези населени места липсва хигиена, липсва здравна култура, защото повечето от хората там нямат лични лекари, продължи коментара си Джамбазки.

Можеха да не бъдат огнища, ако обитателите на тези места проявяваха някаква лична отговорност, някаква лична хигиена. Знаем, че в тези махали е невъзможна социалната дистанция по обективни причини, че част от тези хора се надсмиват над всяка мярка и правят точно обратното, демонстрирайки своята култура. Такова е положението не само в циганските махали в България, по подобен начин те се държат и в Европа, каза евродепутатът от ВМРО.

 

По думите му това е можело да се избегне, ако няма незаконно строителство, ако бъдат прилагани принудителни образователни мерки. Да го заставиш да се образова, да знае, че трябва да поддържа лична хигиена, да е отговорен към себе си и да разбере, че трябва да плаща здравни вноски, поясни той.

 

Нека не се лъжем, в огромната си част хората от всички тези махали нямат здравни вноски. Сега те са на гърба на така наречената от тях ;лоша социална държава и лоша социална и здравна система“. Сега всички българи плащат за лечението на тези хора и никой не казва, че е различен, обобщи Джамбазки.

 

На въпрос за процесите в Европа, които катализира пандемията от COVID-19, евродепутатът заяви, че вместо очакваните от него реализъм, приземяване и осъзнаване на европейските ни партньори, се наблюдава точно обратното.

 

Вместо здрава оценка на това какво и защо се случи, вместо адекватна оценка и коментар на абсолютно безобразното поведение на Еврокомисията в началото на пандемията, виждаме точно обратното - виждаме крайно сектантство, алармизъм, продължават исканията за ултимативно налагане на зелена сделка, подчерта Ангел Джамбазки.

 

Евродепутатът коментира и последните скандали в политиката с компромати.

 

Искам да съм ясен, че компромати, снимани в спални, тоалетни, сами по себе са отвратителни и отвращават обществото – коментира Ангел Джамбазки.

 

Сега премиерът трябва недвусмислено да докаже, че няма общо с тези неща. Ако някой каже за откраднати милиарди, обикновеният човек не може да го види, но когато види на снимки чекмеджета с пари и кюлчета визуално се отвращава. Не трябва да се заблуждаваме, че няма да има такива неща и в бъдеще. Това е нивото на политическа култура сега. Не гледам на процесите, като на някакво преразпределение на власт. От публично известните хора с бизнес никой не е крил отношенията си с властта, каза той.

 

Самият обвиняем Васил Божков обвинява реално себе си за съучастие в престъпни схеми. Мястото на доказването на твърденията на всички тези хора, участници в първоначално натрупване на капитала, всеки трябва да докаже невинност в съдебната зала. Всички тези строители на капитализма в България никога не са крили участието си и отношението си в политиката. Навсякъде по света има връзки между политици и бизнесмени. Няма какво да се лъжем. Не може да се отрече, че активизацията на прокуратурата има ефект. Сега обвиняеми личности бяха такива, че никой не можеше да им каже и дума. В един момент се оказа, че не са толкова недосегаеми. Прокуратурата обаче носи тежестта да докаже обвиненията, посочи евродепутатът.

 

Ангел Джамбазки коментира и ситуацията в управляващата коалиция, като посочи, че коалицията няма да функционира, ако не се спазват споразуменията за съвместно управление. Никой не е длъжен да харесва някого и да му симпатизира. Това управление е съставено на основата на споразумението и на основата на това да се отиде на избори и да се покаже какво е постигнато. След по-малко от 10 месеца активен политически живот ще сме отново на избори и нормално всеки да покаже положителното в управлението. Когато виждаме, че колегите ни отстъпват без каквито и да е основания на ДПС, няма как да не бъдем възмутени и да не реагираме. Дори когато става дума за доброволните отряди. Едва ли има човек, който не е чул за невъзможността на полицията да се справи, хората страдат, идват дегенерати, които ги душат и тормозят. Нормално е да реагираме. Казваш на хората, че няма там полиция, но няма и да им даваме да се пазят. Ние не искаме да кажем това. Искаме българската държавност да наложи ред на цялата територия на страната.  Не искам българските граждани да живеят в страх, да бъдат бити, грабени и душени от хора без съвест, заяви още Ангел Джамбазки.