Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕС не може да се кара на държави, защото отговорността винаги е лична


2020-10-06 16:15 | коментара

Според него колективна отговорност за държава не може да има

 

Основателни ли са критиките или това е резултат от вътрешни борби пренесени на територията на Брюксел?

 

Един доклад от Европейската комисия и една проекторезолюция от Европейския парламент отекнаха силно у нас през седмицата. В Доклада, комисията даде мнението си за върховенството на закона в 27-те страни членки, а в проекторезолюцията бяха изброени всички скандали от последната година у нас, като се настоява да продължи и мониторинга върху България за съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, и това да става паралелно с новия механизъм, който наблюдава всички държави.

 

По тази тема гост в предаването „Неделята на Nova“ бе евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председал на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Нашата позиция винаги е била против подобни инструменти и доклади, защото те винаги ще бъдат политически оцветени. В други ситуации и правителства сме виждали как социалистите бранят друго правителство, което пък ЕНП казва, че е силно корумпирано, заяви Джамбазки.

 

Той остро нападна и ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която има едни от най-острите изказвания за България. Например, че „нашите пари са като кръв за тези вампири в България“ и „спрете парите на тези бандити“.

 

Ще се въздържа да обсъждам лично колеги. Защото те много раними, лесно се нараняват, страдат, плачат, каза Джамбазки. Ако се говори за корупция и злоупотреби с евросредства, Дейли може да разкаже много неща в лично качество – за бюджета за сътрудници. Някакви обърквания там са се случвали по отношение на тези хора, които е наемала, каза Джамбазки. И допълни, че изказвания като нейните са много ефектни, но и опасни.

 

Според него ЕС не може да бъде карикатурно копие на Съветския съюз. Не може да се карат на държави. Отговорността, когато става дума за корупция, е лична. В наказателното право се търси лична отговорност. Някой е или злоупотребил, или измамил, или откраднал. Няма колективна отговорност, няма отговорност на държава. Не може да накажеш държава, защото не харесваш нейното управление. Точно това се случва. И това са инструментите, които използват крайно идеологически индоктринирани наши колеги в ЕП от много силно изместилия се наляво център, каза той.

 

Цялото видео от участието на Джамбазки вижте тук>>>