Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Бъдещето на Европа не е във федерализацията, а в суверенните нации


2021-06-19 17:09 | коментара

 

Днес започна конференцията за бъдещето на Европа - изключително важен политически проект, който ще определи бъдещето на Европейския съюз, на европейския континент. Видяхме как неправителствени организации и т.нар. мозъчни тръстове се опитват да се представят за граждани, опитват се да използват гражданската енергия и да наложат като единствено вярна тяхната една-единствена федералистична гледна точка.

 

А тя казва, че Европа трябва да бъде по-федералистка, по-уеднаквена. Твърдят, че трябва да се махне правото на вето в Съвета, което е неприемливо и недопустимо, защото правото на вето в Съвета е гаранция, че интересите на малките държави или на по-периферните държави няма да бъдат нарушени. Ние сме свидетели на опит за такова нарушаване, например, във въпроса за преговорите за Северна Македония.

 

Ние обаче видяхме провала на тази политика по времето на кризата с нелегалните мигранти, видяхме ги по времето на атентатите в цяла Европа, видяхме как се провалят в началото на здравната криза, видяхме как се провалиха по време на въпроса с ваксинацията. Всички тези провали показват, че повече от това, което ни предлагат, всъщност е вредно и не трябва да се случва.

 

Нашата гледна точка трябва да бъде, че Европа трябва да бъде Европа на отечествата, Европа на суверенните държави, която зачита културните особености на всяка една държава. Трябва да бъде защитено традиционното християнско семейство, трябва да бъдат защитени традиционните християнски корени на Европа, защото Европа има християнски корени. Трябва да бъде защитена идентичността на всяка една нация, които съставляват Европейския съюз. По-добрият Европейски съюз е на свободни отечества, съюз на суверенни държави.  Великият български революционер Гоце Делчев е казал: "Аз виждам света единствено като поле за културно съревнование на народите". Затова културните различия и особености на държавите трябва да бъдат оценявани, да бъдат уважавани.

 

По време на конференцията няколко пъти бе повторено, че Западните Балкани трябва да бъдат присъединени към ЕС. Да, трябва. Когато правителството на Република Северна Македония престане да нарушава човешките права, когато престане да злоупотребява с история, когато започне да изпълнява договорите. А договорите трябва да се спазват.