Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Г-н Сасоли, правилникът на ЕП само за консерватори ли важи?


2021-06-24 15:43 | коментара

Уж правилата са за всички, но не съвсем. Ако защитаваш либерални идеи, може всичко. Ако отстояваш консервативни ценности – не може. На това станахме свидетели вчера в залата на Европейския парламент в Брюксел, когато колегата депутат от Левицата г-жа Манон Обри наруши член 10, параграф 3 от процедурния правилник на ЕП. По време на дебата "Съвместно разискване - Подготовка за Европейския съвет" тя гордо показа знамето на ЛГБТИ общността.

 

Лицемерието тук е от явно, по-явно. В миналото това правило бе използвано срещу нас, консервативните евродепутати, които искаме да използваме националните си знамена в залата. Най-известният подобен случай беше дебатът по Споразумението за оттеглянето на Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия. Тогава на Найджъл Фараж и неговите колеги не беше позволено да завършат своите речи от страна на вицепрезидента Марейд Макгинес. Аргументът беше, че ако не спазваш правилата, биваш прекъснат. Когато в отговор на това аз извадих българското знаме в ЕП, бях призован да прочета правилника.

 

Но когато госпожа Обри наруши правилото за забрана на знамена в залата, при нея това правило не важеше и не ѝ попречи да завърши. Не й бе препоръчано дори да прочете правилника. Питам защо? Не трябва ли правилата да са валидни за всички? Защо в този случай се прави изключение? Много често говорим за значението на върховенството на закона и спазване на правила и процедури. Ако не спазваме нашите правила, ние се превръщаме в посмешище. Няма значение дали сте съгласни с определен евродепутат, или не. Процедурният правилник няма идеология и е пределно ясно, че той трябва да се спазва стриктно от всички!