Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Има ясна разделителна линия в Европа по въпроса какви ценности изповядваме


2021-06-28 15:04 | коментара

Хората, които говорят в Брюксел за върховенство на закона, нарушават закона

 

Дебатът за бъдещето на Европа породи едно философско разискване от първостепенно значение: Какво точно са европейските ценности? Съществува ли все още единство на ценностите? Разбиранията за европейски ценности в Амстердам и Брюксел същите ли са, като тези в София и Варшава?

 

За пръв път този дебат беше осъществен през 2015 г., когато започна мигрантската инвазия в Европа. Либералите настояваха, че всеки има човешкото право да мигрира и да влезе на територията на ЕС, дори ако не идва директно от опасна страна, а през сигурна трета държава.

 

Спорът относно т.нар. „права“ на т.нар. „ЛГБТИ общност“ е просто поредният повод за дебат. Либералите заявяват, че сред децата трябва да се повиши осведомеността относно теми като хомосексуалност, изоставяне на биологичния им пол и операции за смяната му, както и препаратите , блокиращи пубертета. Според тях това е човешко право на детето, изборът на родителя не трябва да бъде изключителен, а държавните институции имат приоритетна роля в това. За тях не е от значение, че политиките в областта на семейните въпроси и образованието са суверенна компетенция на държавите членки на ЕС, гарантирана от договорите. Атаката срещу Унгария и законът против педофилията там се провежда противно на каквато и да била правна логика. Излиза, че хората, които говорят за върховенство на закона, нарушават закона.

 

Заключението е ясно. Има ясна разделителна линия в Европа по въпроса какви ценности изповядаме. Парадоксално тя съвпада с желязната завеса - именно народите, попаднали няколко десетилетия под тоталитарна власт, запазиха в най-голяма степен европейските ценности. Няма единство на ценностите, следователно няма и политическо единство. Конференцията за бъдещето на Европа ще се опита да ни убеди, че крайно-либералната дегенератщина е европейска ценност. По този въпрос обаче няма как да има консенсус.