Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Изказвания


Г-жо Председател,

 

На фона на събитията от Париж, в които се видя и се случи истински ислямски терор над европейските ценности, съм изключително обезпокоен от новините и от предположението, че голям брой нелегални имигранти, които се намират на територията на европейски държави, ще бъдат върнати обратно в България.

Обстойно се запознах с окончателния доклад за изпълнение на Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС за периода 2010-2014 г. С някои от направените констатации по отношение на изминалия период мога безрезервно да се съглася. Не споделям обаче общия дискурс на доклада, а именно че оценката за извършеното може да бъде само и единствено положителна.

На първото заседание на последната пленарна сесия в Страсбург Ангел Джамбазки разкритикува политиката на Европейската комисия по въпроса за положението на транспортните превозвачи. В провелия се дебат беше дискутирано предложението на Комисията за промени, засягащи добрата репутация на превозвачите и кръга от нарушения, които да водят до отнемане на лицензите за дейността им.

Страните от Западните Балкани трябва да част от Европейския съюз, защото и културно, и исторически принадлежат към Европа. Но категоричното условие е спазване на правата на малцинствата в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. Това заяви Ангел Джамбазки – заместник-председател на ВМРО и член на Европейския парламент, по време заседание на Комисията по външни работи.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

 

За разнообрази може би единствен в тази зала днес няма да цитирам папата, но ще се постарая да Ви обърна внимание върху един проблем, който ми се струва изключително съществен. А това именно е проблемът с нелегалната емиграция, която е по границите на Европейския съюз.

Уважаеми г-н Председателстващ,

Уважаеми Комисар Хан,

Уважаеми колеги,

Уважаеми гости,

 

Първо бих искал да благодаря на докладчика Аущревичюс, на докладчиците в сянка, на политическите съветници и на секретариата на АФЕТ за усилената работа по доклада.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

 

Това, което днеска извършва Турция, в нарушение на международното право, е една последица от това, което извършваше, когато турските войски окупираха Кипър. Поведението на Република Турция е силно обезпокоително, то е противокативно към всяка една от държавите в региона. Да Ви напомням ли провокациите срещу държавата Израел, да Ви напомням ли провокациите, които прави Турция като насочва нелегални имигранти на територията на Гърция и на територията на България.

Изказване в Подкомисията по човешките права за състоянието на правата на човека на Западните Балкани

Безспорно наличието на хиляди бойци с европейски паспорти в Сирия днес е огромен проблем. Това е проблем основно на западните общества. Основата на този проблем е прекалено дългото търпение, дългата търпимост, която в годините допускаше хора с радикални възгледи безпрепятствено да извършват проповеди в самото сърце на Европа. Която допускаше тези хора, които не споделят нашите ценности, да ни налагат своите.