Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Изказвания


На първото заседание на последната пленарна сесия в Страсбург Ангел Джамбазки разкритикува политиката на Европейската комисия по въпроса за положението на транспортните превозвачи. В провелия се дебат беше дискутирано предложението на Комисията за промени, засягащи добрата репутация на превозвачите и кръга от нарушения, които да водят до отнемане на лицензите за дейността им.

Страните от Западните Балкани трябва да част от Европейския съюз, защото и културно, и исторически принадлежат към Европа. Но категоричното условие е спазване на правата на малцинствата в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. Това заяви Ангел Джамбазки – заместник-председател на ВМРО и член на Европейския парламент, по време заседание на Комисията по външни работи.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

 

За разнообрази може би единствен в тази зала днес няма да цитирам папата, но ще се постарая да Ви обърна внимание върху един проблем, който ми се струва изключително съществен. А това именно е проблемът с нелегалната емиграция, която е по границите на Европейския съюз.

Уважаеми г-н Председателстващ,

Уважаеми Комисар Хан,

Уважаеми колеги,

Уважаеми гости,

 

Първо бих искал да благодаря на докладчика Аущревичюс, на докладчиците в сянка, на политическите съветници и на секретариата на АФЕТ за усилената работа по доклада.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

 

Това, което днеска извършва Турция, в нарушение на международното право, е една последица от това, което извършваше, когато турските войски окупираха Кипър. Поведението на Република Турция е силно обезпокоително, то е противокативно към всяка една от държавите в региона. Да Ви напомням ли провокациите срещу държавата Израел, да Ви напомням ли провокациите, които прави Турция като насочва нелегални имигранти на територията на Гърция и на територията на България.

Изказване в Подкомисията по човешките права за състоянието на правата на човека на Западните Балкани

Безспорно наличието на хиляди бойци с европейски паспорти в Сирия днес е огромен проблем. Това е проблем основно на западните общества. Основата на този проблем е прекалено дългото търпение, дългата търпимост, която в годините допускаше хора с радикални възгледи безпрепятствено да извършват проповеди в самото сърце на Европа. Която допускаше тези хора, които не споделят нашите ценности, да ни налагат своите.

Уважаеми г-н Председател,

 

Уважаеми колеги,

 

Остро възразявам срещу недопустимата и противоправна намеса на Република Турция във вътрешните работи на Република България - суверенна държава, член на Европейския съюз.

Уважаеми господин председател, уважаеми колеги,

 

В момента в сирийския град Кобане се извършва геноцид. Главорезите от "Ислямска държава" вече месеци наред обезглавяват, разстрелват, разпъват на кръст стотици мъже, отвличат, изнасилват и държат в робство хиляди жени, момичета и деца, кюрди и язиди, християни, които живеят мирно по тези земи от хилядолетия. Това е тежко престъпление срещу човечеството съгласно „Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид“ на ООН, приета през 1948.