Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Компенсации за българските земеделски и млечни производители


Въпрос

 

От 8 август 2014 г. Русия започна прилагането на забраната за внос на някои видове месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци и преработени хранителни продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. В следствие на тези санкции бяха засегнати хиляди средни и дребни предприятия, земеделски производители, производители на мляко и млечни продукти в България.

 

Малките и средните предприятия бяха определени и заявени като приоритет от председателя на Комисията г-н Юнкер. Комисията вече е отговорила на руските санкции с краткосрочни мерки за подпомагане на пазара на стойност над 155 милиона евро. На 3 септември 2014 г. Комисията оповести допълнителни мерки в отговор на руското ембарго. Въпреки предприетите мерки от страна на Комисията българските производители на земеделски и млечни продукти не получиха обезщетение и много от тях понастоящем са на ръба на фалита. Щетите за българската икономика застрашително растат.

 

Моят въпрос е:

 

1. Наясно ли е Комисията с размера на загубите на българските земеделски и млечни производители от търговското ембарго, наложено от Русия?

 

2. Кога, в какъв размер и посредством какъв механизъм ще бъдат компенсирани тези загуби и подпомогнати българските земеделски и млечни производители?

 

Отговор