Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Нарушаване на правата на човека и на презумпцията за невинност в Македония


Въпрос

 

На 25.3.2014 г. българинът Румен Барбутов е арестуван от македонски полицаи в близост до македонската граница, но все още в България. По-късно е прекаран през границата до Делчево в Македония, където са задържани двама македонци с 11 кг канабис. Обвиненията към българина са, че заедно със задържаните македонци е прекарвал наркотици. Македонците, хванати с канабис, са записани от видеокамери, но за българина няма нищо. Македонците са осъдени на по 4 години.

 

От тогава до сега Барбутов е в следствения арест в Скопие. Пет пъти е насрочвано делото, първите три пъти двамата арестувани македонци, които са единствените свидетели, не са били доведени, под претекста, че нямало кола, която да ги докара, четвъртият път съдията бил болен, а петият нямало кола за съдията. (Дело № KOK – AOA 28-2014 – Основен съд Скопие I)

 

Барбутов има назначен служебен адвокат, който по негови думи го притиска заедно с полицията да подпише и признае вина. Заплашван е, че ако не признае вината си, вместо 4 ще му дадат 8 г. Многократно е бит и психически тормозен от полицията, за да признае.

 

Това е явно нарушение на правата на човека и на презумпцията за невинност от македонските власти и съдебна система. Моля Комисията да разгледа случая и да предприеме нужните действия.

 

Отговор