Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Нарушаване на правото на образование на българската общност в Сърбия


Въпрос

 

Като член на комисията по култура и образование към Европейския парламент, българите от Босилеград се обърнаха към мен със зов за помощ във връзка с липсата на образование, отговарящо на нуждите на хората в Основно училище „Георги Димитров” – Босилеград. Голяма част от сигналите, които получих, са за многобройни злоупотреби, извършени от директора на училището при назначаването на преподаватели – фаворизират се приближени, кадри под политическата протекция на кмета на общината, както и много неквалифицирани хора.

 

Като страна, стремяща се да се присъедини към ЕС, Сърбия е задължена да спазва поетите ангажименти, включително и зачитане и опазване на правата на националните малцинства. Тези неправомерни назначения се правят единствено с цел да не се позволи на учителите от българската общност да обучават децата от същата тази българска общност. Това е явно нарушение на правата на българската общност и по-специално на правото на децата да получат образование, отговарящо на очакванията и изискванията на живущите в региона. Тези нередности са резултат на целенасочената политика, водена от сръбските власти, за заличаване на българската идентичност в региона.

 

Въпросът ми е наясно ли е Комисията с проблемите на българската общност в Сърбия и какво възнамерява да предприеме, за да бъдат разрешени те и да бъдат зачетени правата на хората.

 

Отговор