Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: VP/HR - Подлагане на изтезания в Саудитска Арабия


Въпрос

 

През май 2014 г. Раиф Бадауи беше осъден от наказателния съд в Джеда на телесно наказание – изтезание (1000 удара с камшик) – заради това, че е стартирал уебсайт, на който критикува духовниците, и че по този начин, според твърденията, е нанесъл обида на ислямската религия.

 

През януари 2015 г. на Раиф Бадауи публично бяха нанесени първите 50 удара с камшик. Раните му са били толкова дълбоки, че лекарят на затвора е достигнал до заключението, че г-н Бадауи няма да може да понесе следващата серия от удари, предвидена съгласно решението на съда да се извърши една седмица по-късно.

 

Също през януари в свещения град Мека беше извършено 10-ото за 2015 г. обезглавяване, като една жена е била извлечена на улицата и публично обезглавена със сабя. Законодателството на Саудитска Арабия все още предвижда такива и други подобни „наказания“, въпреки че страната е ратифицирала Конвенцията на ООН против изтезанията.

 

При условие че в рамките на отношенията си с останалата част от света ЕС следва да допринася за защитата на правата на човека и за стриктното спазване на международното право (член 3, параграф 5 от Договора за Европейския съюз), какви действия е предприела или възнамерява да предприеме заместник-председателят/върховен представител, г-жа Могерини, за да окаже натиск върху Саудитска Арабия да придаде по-хуманен характер на наказателното си право?

 

Отговор