Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Подпомагане на терористични организации от страна на държава кандидатка за членство


Въпрос

 

„Ислямска държава“ е терористична организация, погазваща драстично всички международни правни и морални норми, защитаващи правото на всеки човек на живот, здраве, собственост и свободна воля и вероятно е най-голямата заплаха за мира, свободата и националната сигурност на държавите — членки на ЕС.

 

Съществуват множество данни от явни журналистически източници на информация за съдействие, оказвано от турски държавни органи на „Ислямска държава“. Налице са снимки, видеозаписи и публикации, показващи колони с тежко въоръжение, артилерийски системи и прочее, които преминават през турско-сирийската граница и се насочват към териториите, окупирани от терористичната организация. Отделно има множество публикации за лечение на ранени терористи на турска територия и такива, които информират за изкупуване на петрол, добит от окупирани петролни кладенци на територията на Сирия от турски посредници. Така се финансира престъпната терористична организация „Ислямска държава“.

 

Подпомагането на терористични организации срещу европейските държави и ценности, от страна на държава кандидатка за членство, е недопустимо.

 

Въпросът ми към вас е:

 

1. Какви действия предприема ЕК, за да прекрати тази порочна престъпна практика на обвързаност и съучастие на държава кандидатка за членство в ЕС и брутална терористична организация? 


2. Не смята ли ЕК, че е редно да бъдат наложени финансови и политически санкции на Република Турция, за да бъде прекратена тази скандална практика?

 

Отговор