Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Нарушаване на човешките права на български гражданин в Азербайджан


Въпрос

 

Георги Николов е роден в Ямбол, завършил е НСА със специалност учител и треньор по тенис. Работил е за австрийска туристическа компания, бил е спортен директор в курорта Албена, началник отдел „Спорт” в община Варна, България.

През 2006 година поема президентския пост в азербайджанския клуб ФК „Интер“ Баку. Като такъв той управлява финансите на отбора. Собственик и създател на отбора е Джахангир Хаджиев, един от членовете на Управителния съвет на Международната банка на Азербайджан (МБА). Във времето на икономически растеж МБА отпуска кредити на ФК „Интер“ Баку. Впоследствие тези кредити не са обслужвани, както и много други кредити, отпускани под натиск на различни хора с положение в Азербайджан.

След падането на цената на петрола Азербайджан изпада в тежка икономическа криза. Под давлението на президента Алиев институциите започват репресии срещу различни хора, получили заеми и впоследствие оказали се неспособни да ги върнат. Георги Николов е призован за свидетел по едно от делата и МВР на Азербайджан не позволява той да напусне страната.

1.    Защо страна, която е стратегически партньор и част от Източното партньорство, нарушава човешките права на Георги Николов, гражданин на България?

2.    Какви действия смята да предприеме Комисията спрямо Азербайджан?