Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Политическата обстановка в Република Македония


Въпрос

 

Постигнатото споразумение между политическите лидери на Македония вдъхна надежда, че страната ще излезе от политическата криза и ще се върне обратно на пътя на демократичните реформи и евроинтеграцията. Редица договорености бяха изпълнени – опозицията се върна в парламента, назначен бе специалeн прокурор, който да разследва изтеклите записи, правителството подаде оставка и датата на предсрочните избори е определена. Но много други ключови условия бяха пренебрегнати – не са приложени препоръките на ОССЕ/СДИПЧ, не е изпълнено изискването, поставено от опозицията, да бъдат изчистени избирателните списъци, управляващата партия продължава да има пълен контрол над медиите, а назначеният специален прокурор все още не функционира пълноправно.

 

Опозицията в Македония заплашва, че ще бойкотира изборите на 24 април, в случай че не бъдат изпълнени ключовите изисквания от нейна страна. Ако това се случи, страната ще изпадне в още по-тежка политическа криза в сравнение с тази, от която в момента се опитва да излезе.

 

1.    Каква е позицията на Комисията по отношение на заплахата от опозицията, че ще бойкотира предсрочните избори на 24 април?

2.    Не счита ли Комисията за редно да бъдат отложени изборите за по-късна дата, за да могат да се изпълнят всички условия с цел да се гарантира един честен, прозрачен и демократичен избирателен процес?

 

Отговор

 

Отговор от г-н Хан

от името на Комисията

(6.4.2016)

 

Комисията препраща към писмото, изпратено на 21 февруари 2016 г. от ръководителя на делегацията на ЕС и от посланика на САЩ до министър-председателя Димитриев, в което се посочва, че не са налице условията, необходими, за да бъдат проведени надеждни избори на 24 април 2016 г., както беше предвидено първоначално.

 

Комисията взема под внимание решението предсрочните парламентарни избори да бъдат отложени за 5 юни 2016 г. От политическите партии се очаква да запазят пълната си ангажираност с политическото споразумение между тях, да вземат необходимите мерки и да изпълнят ангажиментите си, за да могат да бъдат проведени надеждни избори, в които свободно да участват всички граждани и партии.