Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Относно: Помилване от страна на президента в бившата югославска република Македония (БЮРМ)


В началото на април 2016 г. в БЮРМ се случиха някои ключови събития, които повдигат опасения, че страната ще изпадне отново в състояние на още по-дълбока политическа криза въпреки усилията, положени през 2015 г., и подписването на споразумението от Прзино.

На 6 април Зоран Заев, водачът на партията „Социалдемократически съюз на Македония“ (СДСМ), обяви, че неговата партия няма да участва в изборите, които ще се проведат на 5 юни, като изтъкна отново, че ключовите реформи, предвидени в споразумението от Прзино — преразглеждане на избирателните списъци, реформа на медиите и ефективно разделение на държава и партия — не са били изпълнени.

На 12 април президентът Георге Иванов реши да даде амнистия на 56 политици, въвлечени в скандал с подслушвания. Това доведе до вълна от протести в Скопие и до претърсване на офиса на президента.

Според предишния посредник на ЕС Петер Ванхауте моментът да се реши политическата криза е дошъл и е отминал и в момента държавата е толкова дълбоко обсебена от управляващата партия — Вътрешна македонска революционна организация/Демократическа партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ), че промяна в режима не може да се постигне само чрез избори.

Какво е мнението на Комисията относно решението на президента Иванов да помилва 56 политици, въвлечени в този скандал?

Счита ли Комисията, че в настоящата политическа ситуация БЮРМ е готова да проведе предсрочни общи избори на 5 юни?