Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

До: Вера Юрова, заместник-председател на ЕК и Комисар по ценностите и прозрачността


Уважаема вицепрезидент Юрова,

 

Уви, свързвам се с Вас във връзка с поредния случай на тежко нарушение на правата на човека в Република Северна Македония.

 

За да бъда по-конкретен, имам предвид живота и достойнството на българите в Северна Македония. Нещо повече, не говоря за хора с български паспорти, а по-скоро за хора, които могат да различат истината от югославската пропаганда през последните 80 години и разбират простия факт, че българите и северните македонци са една нация, разделена от изкуствена граница. За това време моите сънародници в Северна Македония са изправени пред безмилостно, свирепо и целенасочено преследване. През последните няколко месеца бяхме свидетели на това многократно, като всеки случай беше по-лош от предишния.

 

Към последния такъв случай вниманието ми беше насочено от самата жертва. Петар Иванов на 19 години от Скопие се свърза с мен във връзка с опасността, пред която е бил изправен от един от съседите си. Неговото престъпление? Закрепване на националното знаме на България на балкона на апартамента му. Наказанието? Принуда за свалянето му с пистолет. С пистолет. Действителен пистолет е използван срещу Петар в опит да бъде принуден да премахне знамето. Замислете се!

 

Това се случва в държава, която се стреми да стане член на ЕС. Нещо повече, това се случва в държава, която в момента твърди, че единственото препятствие пред нейния път е отказът на България да определи дата за междуправителствена конференция. Това се случва в държава, чиято национална политика на репресии срещу българите е последователна и добре документирана.

 

Няма по-опасна заплаха и по-сериозен противник на света от знамето, развято от вятъра. Поне такъв е случаят в Северна Македония. Не винаги и не всяко знаме. Само българското. Ако беше албанско, сръбско, американско или руско, никой нямаше да забележи. Човек може да бъде всичко друго, но не и българин в Северна Македония.

 

Настоявам от Вашата позиция на Вицепрезидент да осъдите възможно най-остро последователните атаки срещу българи в Северна Македония. Ваше задължение, както и мое очакване, е да защитавате интересите на държави членки като България.

Ще очаквам Вашия отговор.

 

С уважение,

Ангел Джамбазки

Член на Европейския парламент

Зам.-председател на ВМРО-БНД