Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК за дискриминацията към българи от страна на РСМ


Бюрократични пречки на властите в Скопие държат българин на границата в продължение на пет часа, този път обаче развръзката положителна

 

Пореден дискриминационен случай с българи от страна на властите в Северна Македония. Този път обаче с положителна развръзка. Историята е следната:

 

На 2 юни, на ГКПП Златарево, при град Петрич, при влизане в РСМ, отново не е допуснат Виктор Стоянов, представляващ Фондация „Македония“ и инициативата „Изпрати българска книга в Македония“. Над пет часа той чака разрешение от Агенция митници - Скопие, за да внесе в страната като дарение 950 книги, въпреки че има двустранно разписан договор за дарение на книгите с културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. В течение на разговорите със служителите на граничния пункт става ясно, че Агенция митници - Скопие е създала необходимата процедура само за граничен пункт Деве баир, но не и за останалите. По тази причина българинът е държан пет часа на границата, без да бъде допуснат в страната. И какво се оказва? Че обикновените хора от двете страни на границата и дори македонските служители на граничния пункт могат да говорят на един език и да си помагат като част от едно цяло и като братя, каквито винаги са били. Само че властите в Скопие действат чрез игри на нерви през бюрократични пречки, за да създават напрежение. На кого е необходимо всичко това, при положение, че е видно, че нещата могат да се случват изключително лесно и добронамерено. Все пак е похвално, че от снощи е създадена необходимата процедура и за втория ни граничен пункт. Надявам се по този начин вече на подобни случаи няма да съществуват.


Припомням, че през месец март станахме свидетели на подобен случай, когато дарение с книги отново не беше допуснато на територията на Република Северна Македония. Тогава въпреки наличието на ясна и спазена процедура, властите в Скопие възпрепятстваха реализирането на една от малкото инициативи, имащи за цел сближаване между хората от двете страни на границата. Без причина и без аргументи.

 

Въпреки че случаят е изяснен и заявката е, че даренията с книги вече ще могат безпроблемно да минават границата, аз не мога да остана безучастен към методите и похватите, използвани от страна на властите в РСМ и факта, че един българин отново бе подложен на  унижение, стоейки пет часа на границата. Сами по себе си подобни действия са погазване не само на Договора за добросъседство между България и Северна Македония, но и на всякакви европейски ценности. Те трябва да стават публично достояние, за да са наясно всички с какви методи си служи властта в Северна Македония. Всичко това нито е демократично, нито има общо със заявките за евроинтеграция на Скопие. По тази причина отново информирах за случая ЕК и зададох следните въпроси към нея:

 

1. Кога ЕК ще вземе отношение спрямо провокациите, извършвани от властите в Скопие?

 

2. Продължава ли ЕК да подкрепя започването на процедурата по присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, при наличието на огромен брой дискриминационни практики и нарушаване на Договора за добросъседство с България?

 

Аз продължавам да настоявам за отговор на въпросите, които поставям пред ЕК, свързани с различни позорни примери на дискриминация на българи от страна на РСМ. И въпреки че все още не съм получил становище от Комисията за случая от месец март, се надявам, че органът ще се отнесе сериозно и ще предприеме необходимите действия.