Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Призовах председателя на ЕК за незабавен мораториум върху търговията с въглеродни емисии


Темата не търпи отлагане, защото засяга и бизнеса, и обикновените граждани
 
Темата за шоковото поскъпване на тока не търпи отлагане, защото засяга както бизнеса, така и обикновените граждани. Затова, след като сезирах колегите си в ЕП за дебат по въпроса, изпратих официално питане до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с призив за незабавни действия. 
 
Все пак Европейският парламент не може да решава само "наболели" проблеми като опазването на горите на Амазонка, трябват и реални политики за хората, особено в условията на съвкупност от няколко кризи - здравна, икономическа и започваща мигрантска.
 
Най-доброто, което Комисията може да предприеме към този момент, е налагането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии, която има сериозен принос за високите цени на електроенергията. Известно е, че засилвайки своите климатични амбиции, ЕС предизвика покачването с 80% на цените на разрешителните за емисии на въглерод. От друга страна, цената на природния газ се увеличи четирикратно за последните шест месеца. Тези фактори доведоха до безпрецедентното повишаване на цената на един безкрайно важен ресурс като електричеството. 
 
Комбинацията от тези фактори означава, че бизнесът е готов да спре да работи, а европейските граждани ще се изправят срещу изключително тежка зима и нова дълбока криза. Решението може да бъде прекратяването на търговията с въглерод, като това би довело и до подкрепа на икономиката на целия ЕС. Както знаем, заради здравната криза и мерките за нейното овладяване тя бе свита драстично.
 
Европейският съюз има климатични амбиции и действа с кратки срокове върху осъществяването им - добре. Но това не може да бъде за сметка на икономиката и най-уязвимите в обществото. Всички искаме по-чиста планета, но когато хората нямат възможност да си платят тока и да си купят храна и лекарства, това е предателство към тях, освен че в тази ситуация е и икономическо самоубийство.