Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Сезирах ЕК за престъпно изтриване на българска идентичност от паметник в РСМ


 

Настояваме Скопие да не посяга на идентичността на българите от Попис 2021 и тази на загиналите за свободата ѝ наши сънародници

 

Поредна мерзост не само към историята, но и към паметта на героите, дали живота си за една Македония, която днес се срамува от тях. В село Клепач, община Прилеп, Северна Македония, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ е поставен монумент на войводата Велко Скочивирски и неговата чета, загинали в бой с турската армия. И докато лицемерно Зоран Заев говори за козметични промени в учебниците, на място се заличават паметните плочи, защото там ясно е изписано, че загиналите войводи са българи и са се борили за свободата на българите в Македония.

 

Това престъпление към паметта на Велко Скочивирски и цялата му чета показва само едно - Република Северна Македония продължава наследените от югославско време тоталитарни и идеологически подплатени антибългарски политики. Подмяната на историята и изтриването на българите са присъщи на комунистическия режим в Югославия, нещо отдавна заклеймено като престъпно.

 

Годината е 2021, а не 1946. Ние не посягаме към чуждата идентичност, но изискваме от Република Северна Македония да не посяга към идентичността на българите там. Нито тази на българите от настоящето преброяване, нито идентичността на онези стотици хиляди, загинали за свободата и благоденствието на Македония.

 

Поради тази причина зададох към ЕК следните въпроси, свързани с този вандалски акт:

 

1. Какво е отношението на ЕК към поругаването, унищожаването и подмяната на исторически паметници?

2. Какво ще предприеме ЕК за спиране на антибългарските действия, които зачестяват все повече?