Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Писмо до председателя на ЕК с искане за незабавна реакция във връзка с напрежението между Косово и Сърбия


Европейският съюз трябва да поиска гаранции за правата на българското национално малцинство в Косово

 

Напрежението между Република Косово и Република Сърбия продължава да ескалира, а от двете страни на границата се струпват специални военни и полицейски части. Сърбите продължават с провокациите си, изпращайки хеликоптери и самолети. В тези условия международната общност не предприема адекватни действия. Това е абсолютният провал на западните държави, които продължават да търпят сръбските провокации, като така предоставят възможност за дестабилизиране на целите Западни Балкани.

 

Всичко това е резултатът от една лицемерна, беззъба и безидейна политика от страна на Брюксел, която няма нищо общо с реалностите на Балканите. Бюрократите в стъклените кабинети, които не са стъпвали в държавите от Западни Балкани, ни убеждаваха, че бързата им интеграция ще даде страхотен резултат. Нещо повече, те подкрепят и финансират години наред фасадни реформи на самозвани диктатори като Вучич и Груевски. По тази причина изпратих официално своята позиция до председателя на Европейската комисия с настояване за навременна намеса по въпроса. Няма нужда да напомням, че българо-сръбската граница е и външна граница на ЕС. Настоящата криза поставя в опасност не само бъдещето на Западните Балкани, но и ролята на Съюза в региона. Ето защо настоявам Европейската комисия да заеме ясна позиция по настоящата ситуация, разиграваща се толкова близо до външната граница на ЕС. Европейският съюз трябва да поиска гаранции за правата на българското национално малцинство в Косово и по този начин да гарантира неговата защита в случай на ескалация на напрежението.

 

 

Драги европейски бюрократи, и най-вече уважаема г-жо фон дер Лайен, интеграцията на Западните Балкани е възможна само тогава, когато бъдат разкрити и осъдени действията на службите УДБА и ОЗНА, както трябва да бъде осъден и югославският комунистически режим. Без това въртенето в един и същ омагьосан кръг ще продължи.

 

В пределите на днешна Сърбия се намират Западните български покрайнини, а в Косово живеят над 15 000 българи. Ето защо страната ни трябва да заеме ясна позиция относно събитията, които се разиграват само на 250 километра от Калотина.

 

България трябва да изиска гарантирането на правата на българското национално малцинство в Косово и така да осигури защитата му в случай на ескалация на напрежението. Ние сме длъжни да защитим българите, където и да се намират те. А собственият ни дълг към историческите общности е дори още по-голям.