Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с нападение над български журналисти в Република Северна Македония


Наскоро запознах ЕК със случая относно паметната плоча в памет на Велко Скочивирски, лидер в българската съпротива срещу османците, намираща се в село Клепач - Северна Македония, която беше заменена с нова. Новата плоча няма нищо общо с оригиналната, поставена от съвременниците на Скочивирски. Имената се променят, за да съответстват на новата езикова норма в Северна Македония, въведена по време на югославската окупация.

 

По време на разследване на случая журналисти от българската телевизия Би Ти Ви биват нападнати, а по тях са хвърляни камъни. Фалшификацията на историята е опасна. Промяната на самоличността на хора, които вече са мъртви, е позор. Отвратително е обаче да бъдат атакувани журналисти, които просто си вършат работата.

 

Това се случва в държава, която се стреми да стане член на ЕС. Нещо повече, това се случва в държава, която в момента твърди, че единствената пречка пред пътя ѝ е отказът на България да определи дата за преговори. Това се случва в държава, чиято национална политика на репресии срещу българите е последователна и добре документирана.

 

Затова отправих към ЕК следните въпроси:

 

Смята ли ЕК, че е нормално да бъдат физически атакувани журналисти?

 

Има ли място в ЕС държава, която позволява подобно насилие?

 

Кога ЕК ще обърне внимание на антибългарските атаки в Северна Македония?