Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Сезирах ЕК и Урсула фон дер Лайен за нечувана гавра с български военни гробища в Северна Македония


Зад гърба на България костите на около 400 нейни войници са унищожени

 

 

Гнусно, нечувано и аморално! Трудно се описва деяние като това, което се случи в Република Северна Македония. С немислима безочливост и липса на всякаква държавническа чест нашата съседка е изринала костите на 400 български войници, заровени на днешната ѝ територия, и ги е заличила.

 

С това днешната власт в Скопие продължи югославската линия на унищожение на българската военна памет от 1966 г. като поредно доказателство на своята преданост към коминтерновската идея и югоносталгизма.

 

Но ако преди над половин век подобни зверства могат да се оправдаят с действията на един кръвожаден българомразец, то сега какви оправдания има „проевропейската" власт в РСМ? Как може да се обясни фактът, че държавата Северна Македония не е известила за намеренията си нито Министерството на отбраната, нито Българската православна църква? Така позорната управляваща клика в Скопие вече не решава еднолично само от името на мъртвите, но и от името на България!

 

Затова сигнализирах ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен, като настоях за незабавни действия от страна на евроинституциите, които да гарантират опазването на културно-историческото наследство на страната ни в РСМ. Основният въпрос, който поставих, е дали всички тези случаи на заличаване на българско културно-историческо наследство в западната ни съседка ще бъдат включени в доклада на Комисията.

 

Време е в Брюксел да спрат безсмислените обещания и нефелното си възхищение към Скопие и да изискат от тях да спрат изстъпленията към България, която е част от този съюз.