Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до еврокомисаря Оливер Вархеи относно подкрепа за инициативата „Отворени Балкани“


Поредна грешна стъпка на Европейската комисия. Чиновниците от стъклените сгради се стремят към бърза политическа победа, а най-лесен начин за такава виждат в Западните Балкани. На среща на върха в Тирана европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи обяви подкрепата на ЕС за инициативата „Отворени Балкани“, по-известна като „Мини-Шенген“. Незнайно защо, незнайно откъде, еврокомисарят решава, че ще подкрепи инициативата, без да взима предвид, че три от шестте държави в Западните Балкани са против участието в проекта. Към това трябва да се добави, че най-сериозен бенефициент от проекта е Сърбия. Не е новина, че Белград се стреми към възраждане на Югославия и връщане на влиянието си в Черна гора, Македония, Косово и Босна и Херцеговина.

 

Не вярвам някой от чиновниците в Брюксел да осъзнава, че клякането пред Белград и подкрепата за оста Белград-Скопие-Тирана е вредна за бъдещето на Западните Балкани. Напротив, в мандата, в който виждаме тоталния крах, тоталната  безизходица и безидейност на Европейската комисия, се търсят бързи решения и кризисен пиар. Това обаче няма да стане за сметка на България. Нашата позиция е ясна. Искате в Европа - спазвайте договорите. Ние винаги сме протягали ръка и сме се борели за общото бъдеще. За да пристъпим към него, Скопие трябва да се откаже от антибългарските си позиции, да се помири с миналото и да осъди престъпленията срещу България и българската памет.

 

Ето защо отправих официално няколко важни въпроса към комисаря Вархеи. Смятам, че той дължи отговор на база на какви предпоставки изразява подкрепа за инициативата „Отворени Балкани“ и какво е бъдещето на Берлинския процес, след като Европейската комисия подкрепя проекти извън него? Освен това Комисията трябва да даде яснота ще бъдат ли финансирани проекти, свързани с инициативата „Отворени Балкани“, от европейските фондове, отпуснати за Западните Балкани по Инструмента за предприсъединителна помощ?